VIDEO Tensiune între Prefectura Buzău și Garda de Mediu, din cauza condițiilor din tabăra în care a ajuns suspecta de coronavirus

137

Tabăra școlară de la Arbănaşi, unde a fost dusă suspecta de coronavirus sosită din Italia, nu întrunește condiții pentru asemenea destinație, a atras, luni, atenţia în Colegiul Prefectural, şefa Comisariatului Buzău al Gărzii de Mediu. Prefectul a declarat însă că „tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate”.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, a declarat că tabăra școlară nu are autorizaţie de alimentare cu apă, poluanţii ajung direct în cursul de apă Slănic şi condiţiile nu sunt normale pentru o asemenea destinaţie.

Ichim a mai precizat că în autorizaţia de mediu din 2015 se arată că apele fecaloid-menajere, după ce trec prin cele opt decantoare, ajung într-o viroagă fără a avea o epurare corespunzătoare, deci nu există decât epurare mecanică, dintr-un decantor în altul, şi, fără o tratare fizico-chimică, iar poluanţii ajung direct de pe viroage în cursul de apă Slănic.
Fără un bazin betonat vidanjabil, locaţia este improprie persoanelor cu suspiciune de coronavirus. Toate neregulile constatate au fost remise Prefecturii Buzău, Apelor Române şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului cu propunere de suspendare a autorizaţiei. „Garda de Mediu va face raportul cu faptele constatate şi îl va trimite Instituţiei Prefectului, Apelor Române şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului pentru suspendarea autorizaţiei şi, mai departe, hotărârea o va lua preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, pentru că foarte multe persoane din judeţul Buzău se află în Italia şi vor să vină înapoi în ţară şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi. Cu privire la punctul de vedere formulat de Instituția Prefectului – Județul Buzău referitor la discuțiile pe tema centrului de carantină pentru persoane suspecte de infectare cu Coronavirus de la Arbănași, purtate astăzi, 24 feb 2020, în ședința Colegiului Prefectural Buzău, facem următoarele precizări:

În data de 20 februarie 2020, o echipă a Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău s-a deplasat pe raza localității Beceni la Centrul de Agrement Arbănași aparținând Direcției Județene pentru Sport și Tineret Buzău, în vederea efectuării unui control neplanificat pentru verificarea unei sesizări cu privire la:
–       disconfortul creat de amenajarea în această locație a unui centru de carantină pentru persoanele cu risc înalt de transmitere a infecției cu Coronavirus;
–       faptul că acest centru este într-o stare avansată de degradare;
–       faptul că rețeaua de alimentare cu apă potabilă nu este dimensionată la necesitățile unui astfel de centru, iar apele uzate sunt deversate necorespunzător, putând ajunge în pânza freatică sau în apele de suprafață și existând pericolul poluării factorilor de mediu.
În cursul verificărilor, echipa de control a constatat următoarele aspecte:
–       Centrul de Agrement Arbănași deține autorizația de mediu nr. 114 / 10.09.2015 valabilă 5 ani, până la data de 10.09.2020, dar în cuprinsul acesteia la capitolul evacuare ape uzate, este greșit reglementată evacuarea apelor fecaloid-menajere intr-o viroaga, pe terenul învecinat doar cu o decantare în prealabil, lucru interzis prin art. 58 lit. f din OUG 195/2005 privind protectia mediului și art. 28-30 din OMS 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei ;
–       La momentul controlului, băile și grupurile sanitare nu erau racordate la rețeaua de alimentare cu apă (bateriile dușurilor erau scoase din perete, iar furtunurile de alimentare cu apă a chiuvetelor și bazinelor de la toalete nu erau racordate);
–       Pentru evacuarea apelor fecaloid-menajere, există 8 decantoare amplasate în cascadă cu tuburi de beton, dirijarea apei făcându-se gravitațional, iar din ultimul decantor apele uzate cu incarcare se scurg, conform celor de la Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița și directorului DJST Buzău, într-o viroagă de pe un teren învecinat taberei având alt proprietar, iar de aici în râul Slănic, contrar prevederilor legale privind protecția mediului;
–       Împrejmuirea taberei nu este realizată în totalitate, existând riscul ca orice persoană sau animal sălbatic să intre/iasă în/din perimetrul taberei;
–       DJST Buzău nu deține autorizație de gospodărire a apelor din partea ABA Buzău – Ialomița.
Măsuri luate:
–       Se interzice desfășurarea activității în condițiile existente, întrucât apele fecaloid-menajere ajung pe terenurile din jurul taberei;
–       Se va blinda țeava de scurgere a apelor uzate, acestea urmând a fi vidanjate și evacuate, conform Ord. 119/2014 al Ministerului Sănătății, art. 29-30;
–       Se va notifica APM Buzău cu privire la schimbarea condițiilor din autorizația de mediu deținută de DJST Buzău – Centrul de Agrement Arbănași.
Toate cele 3 măsuri dispuse au ca termen data de astăzi, 24.02.2020.
Sancțiuni: se sancționează DJST Buzău – Centrul de Agrement Arbănași cu avertisment conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, coroborată cu OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.” se precizează în comunicatul de presă remis de Garda de Mediu din Buzău.

Reacția prefectului Leonard Dimian a venit rapid. Acesta a spus că „tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate, provenite din zonele calamitate.

Ulterior, Instituția Prefectului a transmis un comunicat de presă. ”Legat de afirmațiile făcute de șeful Gărzii de Mediu în cadrul ședinței Colegiului Prefectural care susține că Tabăra Arbănași nu poate fi funcțională fiindcă nu ar deține autorizație de mediu, facem mențiunea că informațiile sunt false”.

Conform documentelor oficiale puse la dispoziție de Direcția Județeană de Sport și Tineret Buzău, Tabăra ”Arbănași” deține autorizația de mediu nr. 114 din 10.09.2015 emisă de către APM Buzău, valabilă pentru o perioadă de 5 ani. ”La acestea adăugăm că, după vizitele la fața locului efectuate de specialiști ai instituțiilor implicate, s-a concluzionat că locația desemnată prin hotărârea CJSU întrunește toate condițiile de funcționare a unui centru de carantină”, susține conducerea Prefecturii, care face apel la responsabilitate și la aplicarea fermă a hotărârilor emise de CJSU.

Tabăra şcolară din localitatea Arbănaşi, comuna Beceni, a fost desemnată, pe 10 februarie, de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău ca locaţie pentru carantinare a pacienţilor suspecţi de coronavirus.

Femeia de 52 de ani, sosită duminică din Italia, a ajuns la Arbănași, la ora 4.00 dimineața.
În tabără, alături de ea se mai află un cadru medical și jandarmii care se asigură că centrul este complet izolat. Femeia primește alimente, apă și beneficiază de asistență medicală dacă este necesar.

Analizele care i-au fost recoltate au fost trimise în cursul nopții la Spitalul Matei Balș din Capitală, rezultatele urmând a fi primite de către DSP Buzău în următoarele două zile.