Localnicii din comunele fără contracte de salubrizare, nevoiți să-și arunce gunoaiele la întâmplare

Pare incredibil, dar în România anului 2020 există localităţi fără contract de salubritate. În județul Buzău, 13 comune nu au contracte cu firme de ridicare a gunoiului, astfel că oamenii îşi duc gunoaiele în râpele de la marginea satelor, pe albiile unor ape, sau, în cel mai fericit caz, îl ard în curte. Garda de Mediu anunță amenzi de peste 50.000 de lei.

Localnicii din comunele care nu au contracte de salubrizare se descurcă aşa cum pot. Unii le duc cu mașina sau căruța şi le aruncă la voia întâmplării, alții le țin în curți, sau le ard.

Nu e de mirare că localităţile au devenit adevărate focare de infecţie. Resturi menajere zac în maldăre pe marginea unor drumuri sau în râpe, ori sub malurile unor ape curgătoare.

În urma controalelor tematice impuse, Garda de Mediu Buzău a identificat un număr de 13 unităţi administrativ-teritoriale care nu beneficiază de servicii de salubrizare.

”Bisoca, Chiojdu, Cătina, sunt câteva dintre localitățile care nu au contracte cu astfel de firme specializate. Degeaba au înființat serviciul că nu este nici populat; nu au decât o singură hotărâre de Consiliu Local. Noi le-am transmis avertisment în sensul acesta”, spune Carmen Ichim, comisar-șef Garda de Mediu Buzău.

Probleme cu gestionarea deșeurilor sunt în localităţi, aflate, în general în zonele de munte. Pentru început, au fost dispuse avertismente și sancțiuni. De acum înainte, urmează și amenzi, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu.

”Anul trecut le-au dat pe legea 211, pe Obligații, amenzi de 5.000 de lei, urmează amenzile stabilite de către legea 195/2005, cuprinse între 50.000 de lei și 100.000 de lei”, a declarat Carmen Ichim.

După ploile abundente, apa scursă de pe versanţi adună gunoaiele şi le împrăştie în apele curgătoare. În vara anului 2019, tone de gunoaie şi mii de PET-uri au sufocat râul Buzău, formând o insulă de mizerie la intrarea în comuna Berca

Toate primăriile au obligația să dea o hotărîre de Consiliu Local prin care să impună fie agentului de salubritate, fie serviciului public pe care îl desfășoară, să introducă plata pentru cât se aruncă și colectarea separată a deșeurilor, dar și un preț diferențiat pe tipuri de deșeuri.

Pentru deșeurile de eliminare este un preț, cel ce duce la depozitarea finală pentru că începând cu anul 2020, față de anul trecut, este o taxă în plus la depozitare cu 80 de lei pe tonă, iar din 2021 va fi de 120 de lei pe tonă.

Urmărește-ne pe Google News