Cum se preocupă buzoienii gospodari de grădinile lor

34

Legumele și fructele cu gust autentic sunt pe placul tuturor. Din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de un stil de viață sănătos bazat, în primul rând, pe consumul constant de alimente proaspete, bio. Dintotdeauna, grădinile gospodarilor buzoieni au răsfățat oamenii cu legume delicioase, gustoase, parfumate. 

Pentru a le obține, pasionații de grădinărit și legumicultură nu au răgaz pentru odihnă nici în anotimpul rece și încearcă să vină cu soluții, pentru ca viitoarele legume obținute în noul an, să fie și mai gustoase decât cele din trecut. Planul de bătaie începe cu o listă de cumpărături și, în paralel, cu stabilirea lucrărilor pentru a pregăti grădina de intrarea în primăvară.

Omul gospodar își cumpără din vreme cele necesare grădinăritului de calitate

Pe principiul ”omul gospodar își face vara sanie și iarna car”, buzoienii care au grădini nu stau cu mâinile în sân, ci se pregătesc pentru noul sezon de plantat. 

Ce trece un grădinar responsabil pe lista de cumpărături?

  •       greblă – pentru a curăța foarte bine terenul pe care urmează să planteze, dar și pentru a distribui uniform îngrășământul;
  •       lopată – ajută la afânarea solului, astfel încât apa să pătrundă în profunzime. Pentru plantarea pomilor și arbuștilor, de exemplu, aceasta este necesară;
  •       sapă/săpăligă de grădină – este excelentă pentru pregătirea solului și săparea viitoarelor culturi;
  •       cazma/hârleț – un fel de lopată cu lamă mai îngustă, folosită pentru realizarea gropilor, separarea plantelor, afânarea solului, etc. Merge de minune atunci când solul este mai tare sau foarte nisipos;
  •       foarfece de grădină – utile pentru tunderea anumitor plante care au nevoie de această operațiune, pentru nivelarea gardului viu sau înlăturarea crengilor uscate ale arbuștilor și copacilor;
  •       plantator, săpăligă și cultivator pentru răsadniță;
  •       fertilizatori, îngrășăminte, semințe și/sau răsaduri de calitate superioară;
  •       pulverizatoare – sunt de mare ajutor, mai ales pentru distribuirea fertilizatorilor;
  •       sisteme de irigare – când vine vorba de condițiile meteo, cultivatorii de legume nu mai știu la ce să se aștepte din partea naturii. În caz de secetă sau vreme foarte călduroasă, pentru a favoriza apa necesară bunei dezvoltări a plantelor și legumelor, pot alege un aspersor de pe Hornbach.ro.

Sistemele de irigare prin aspersiune sunt mandatorii în lunile caniculare. Fiecare plantă și legumă are nevoie de o anumită cantitate de apă, astfel că aspersorul trebuie ales cu mare atenție.

În trecut, lipsa precipitațiilor și temperaturile extrem de mari i-au determinat pe cultivatorii buzoieni să dubleze prețul legumelor. Mai multe despre această problemă poți citi aici. Nefericita experiență din 2019 este și un motiv în plus pentru ca cei care cultivă legume să se orienteze încă de pe acum în alegerea unor aspersoare de calitate, care să le fie de ajutor. Investiția lor se va amortiza în timp și, în plus, va fi justificată de calitatea superioară și gustul inconfundabil al legumelor obținute.

Pentru gospodarii buzoieni, începutul primăverii – care e destul de aproape – este sinonim cu pregătirea terenului pentru cultivarea celor mai gustoase și sănătoase legume. Alături de răsadurile de calitate, folosind pentru îngrijirea culturilor cele mai bune unelte și fertilizatori, buzoienii speră ca vremea să nu le fie potrivnică, iar sezonul cald să fie blând și favorabil bunei dezvoltări a grădinii, spre mulțumirea lor și încântarea clienților amatori de produse bio.  

Sursă foto: freepik.com