VIDEO Cum a fost descoperit cel mai mare tezaur monetar din zona Buzăului

75

Peste 2.500 de monede vechi de sute de ani au ajuns în patrimoniul Muzeului Județean iar după restaurare ar urma să fie expuse publicului. Tezaurul a fost descoperit duminică, în pădurea Spătaru, de câțiva detectoriști din Buzău. Monedele, de două dimensiuni, erau ascunse în pământ într-un vas de ceramică.

Autorii descoperirii sunt de șapte „căutători de comori”, grupați în jurul detectoriștilor experimentați Dragoș Băescu și Cristi Moraru. Ei au scos la lumină un număr de 2.516 monede medievale din argint, cu ajutorul detectorului de metale.

Monedele se aflau în interiorul unui vas de lut, îngropat la mai puțin de un metru adâncime, în pădurea Spătaru. Pentru că era crăpat, recipientul a fost ”bandajat” pentru a nu se desface în bucăți în timpul transportului.

„Oala de lut era la adâncimea de 60 de cm. În ea se aflau 2.516 monede medievale, dintre care 516 monede sunt mari, iar restul de 2.000, mici de 1 centimetru și jumătate. Ulcica avea greutatea de 13,4 kg. Par a fi monede ce datează din secolul XVI-XVII. Printre monede există câțiva taleri foarte frumoși”, a declarat Dragoș Băescu.

Descoperitorii au adus tezaurul mai întâi la Direcția de Cultură, așa cum prevede legislația în vigoare. Ulterior, comoara a fost predată Muzeului Județean ai cărui specialiști urmează să stabilească perioada din care provin monedele, materialul din care sunt confecționate și valoarea acestora.

”La Costești existau mari familii boierești iar faptul că acest tezaur a fost ascuns în pădure poate fi o practică în epocă. Oamenii să temeau de jafuri, pentru că nu existau instituții bancare unde să depună averile în siguranță, și, totodată, putea fi o luptă pentru moștenire care îi făcea să ascundă banii”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

86289273_650621705705488_698601225540599808_n

Monedele sunt într-o stare avansată de degradare și au nevoie urgentă de restaurare. Comoara ar putea ajunge în atenția publicului abia peste un an, apreciază directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Comoara ar putea ajunge în atenția publicului abia peste un an, apreciază directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. Descoperitorii vor obține 30 la sută din valoarea monedelor.

Cei șapte detectoriști pasionați de istorie și-au propus ca, în viitor, să-și continue cercetările în aceeași formulă, pentru ca descoperirile lor să ajungă la Muzeul Județean și să poată fi văzute de toți buzoienii.