Mesaje de solidaritate cu bucătarii din Sri Lanka, de pe șantierele României unde muncesc asiatici

Cazul Ditrău îi revoltă pe antreprenorii români care aduc muncitori din Asia pentru a rezolva criza forței de muncă. Sunt ascultători, dispuși să execute orice sarcină li se trasează și nu refuză munci grele, pentru care în țară nu se mai găsesc doritori. La Buzău, peste 30 de vietnamezi lucrează la consolidarea unui fost spital, demers care a început cu salubrizarea unor beciuri murdare, în care nu se mai intrase de mulți ani.

Binh are 34 de ani și coordonează echipa de vietnamezi care consolidează o veche clădire din Buzău. Asiaticii lucrează de șase luni la restaurarea unui monument arhitectonic, fost sediu de spital care trebuie transformat în muzeu într-un termen scurt.

Tânărul este o verigă importantă între inginerii și meseriașii români, de o parte, și conaționalii săi, de cealaltă parte. Binh este traducătorul echipei și în fiecare dimineață intră în ședință alături de coordonatorii șantierului, pentru a afla ce sarcini le revin vietnamezilor în următoarele ore de lucru.

Aceștia muncesc acum, cot la cot cu românii, la îmbrăcarea pereților interiori cu armătură din sârmă și fier forjat. Binh trebuie să fie permanent în preajmă, pentru a le transmite conaționalilor săi orice date despre standardele care trebuie respectate.

La început, Binh împreună cu ceilalți 31 de vietnamezi au făcut muncă de salahor. Au avut de curățat beciuri neumblate de zeci de ani, insalubre. Cu măști la gură, au scos tone de moloz curățat de pe zidurile infecte. ”Pentru această etapă a șantierului nu am găsit români”, ne-a spus unul dintre reprezentanții angajatorului.

”Sunt băieți de treabă iar dacă sunt coordonați bine fac munca așa cum trebuie. Eu îi transmit șefului de echipă al vietnamezilor tot ce avem de făcut, iar el transmite mai departe. Se mai întâmplă, dar foarte rar, ca unii dintre muncitori să ceară învoire pentru câte o zi din motive de sănătate, pentru că îi dor mâinile, capul”, spune Mircea Vasile, dirigintele de șantier.

Binh si Vasile

Chiar dacă sunt de 11 luni departe de familii, vietnamezii par că muncesc cu plăcere, pentru că nimic nu le lipsește. Locuiesc într-o pensiune, la 20 de kilometri de Buzău, își prepară singuri mâncarea pe care o știu de acasă, au câte o zi liberă pe săptămână pe care o pot petrece cum vor.

Ei s-au împrietenit repede cu românii și obiceiurile de aici mai ales în scurta vacanță din perioada sărbătorilor de iarnă. ”Sunt în România de aproape un an. Am fost la Caracal, apoi am ajuns aici. Românii sunt un popor bun, prietenos iar mâncarea este foarte bună. În concediu am vizitat orașul, târgul de Crăciun și totul a fost foarte frumos”, ne-a povestit Binh.

Unii dintre vietnamezii de pe șantierul buzoian se simt ca acasă printre români și au chiar ambiția să le învețe limba. Unul dintre ei este Dung, de 36 de ani. Este departe de familia sa sărmană de un an, însă dorul de casă este alinat de gândul că banii câștigați pe șantierul din Buzău le fac viața mai ușoară.

”Românii sunt oameni buni și vreau să mai muncesc aici pentru a-mi ajuta familia. Am acasă doi copii, o fată și un băiat, soția și părinții. Vorbesc cu ei de la pensiune, unde avem internet gratis”, spune Dung, un vietnamez de 36 de ani.

dung

Cei mai mulți dintre asiaticii care muncesc în Buzău au familii numeroase, situații grele, care îi responsabilizează, spun șefii lor români. ”Chiar avem cel puțin trei persoane care au trei, patru copii și au o situațe precară în țara lor și îi văd cum aici când iau salariile merg la moneygram și trimit banii familiilor, sunt foarte ordonați în această privință”, declară Mircea Vasile, dirigintele de șantier.

Colegii asiaticilor de pe șantierul din Buzău au auzit despre cazul brutarilor singalezi din Ditrău și spun că niciun muncitor străin venit în țara noastră nu merită asemenea primire. Fără ei, multe investiții s-ar bloca iar firmele ar intra în faliment.

”Lucrez cu ei de 11 luni, știu ce oameni sunt și nu cred că ar fi cazul ca cineva din țară să facă asemenea gesturi cum s-a întâmplat cu cei doi brutari veniți din afară. Sunt oameni ca și noi, sunt foarte bine crescuți, foarte înțelegători și stăpâni pe ei în ceea ce vor să facă de pe o zi pe alta”, spune Mircea Vasile.

Publicații din toată lumea au preluatc știrea despre protestele celor din comuna Ditrău, județul Harghita, împotriva angajării a doi bucătari sri-lankezi în fabrica de pâine din localitate.

Urmărește-ne pe Google News