Autoritățile din Buzău, pregătite să oprească traficul auto în județ pe durata codului roșu de vreme rea

132

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un mesaj de atenționare Cod Roșu de vreme rea la nivelul mai multor județe, printre care și județul Buzău. După ora 18.00, rafalele de vânt ar putea depăși 120 km/h. Pentru a preveni apariția unor situații de urgență, autoritățile din Buzău ar putea închide drumurile naționale și județene.

Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău sunt pregătite să intervină în teren împreună cu ceilalţi factori responsabili, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor.

Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, situaţia meteorologică existentă și să își echipeze autovehiculul cu anvelope corespunzătoare sezonului rece.

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste permanent prudenţă, să reducă viteza de deplasare în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi geamurilor laterale, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile agenţilor rutieri aflați în trafic şi să oprească/parcheze doar în locurile special amenajate pentru a nu afecta fluența traficului.

Avertizare meteorologică este valabilă în intervalul 05.02.2020, ora 18.00 – 06.02.2020, ora 08.00, de viscol puternic, rafale de peste 100 – 120 km/h și vizibilitate redusă spre zero. În zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov și Buzău vântul va sufla tare, va fi viscol puternic, iar vizibilitatea redusă spre zero. Rafalele vor depăși 100…120 km/h.

În intervalul 05.02.2020, ora 22.00 – 06.02.2020, ora 08.00, sunt anunțate intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate redusă semnificativ. În județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 85…90 km/h, temporar va fi viscol și vizibilitatea redusă semnificativ.