Pesta Porcină Africană a scăpat de sub control pe fondurile de vânătoare din județul Buzău

59

Autoritățile sanitar-veterinare au anunțat, în prima ședință din acest an a Comitetului Județean de Combatere a Bolilor, că deși în prezent, mai sunt active în Buzău doar cinci focare de pestă în gospodăriile populației, pe fondurile de vânătoare situația este îngrijorătoare.

„Avem 40 de cazuri de pestă porcină africană care se înregistrează pe 15 fonduri de vânătoare. Dintre cele 40 de cazuri, 20 sunt la porci mistreți descoperiți morți pe fondurile de vânătoare iar 20 de cazuri, la mistreți care au fost descoperiți pozitiv la testarea serologică de laborator, mistreți care au fost apoi împușcați”, a declarat Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău.

Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Buzău consideră că gestionarii fondurilor de vânătoare ar trebui să se implice mai mult în acțiunile derulate de autorități în combaterea bolii care ucide pe capete porcii mistreți.

De la prima semnalare a prezenţei virusului Pestei Porcine în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, pe fondurile de vânătoare din județul Buzău au fost fost împușcați 2.446 de porci mistreți.