VIDEO Încă 11 buzoieni diagnosticați cu gripă. Autoritățile spun că nu e cazul suspendării cursurilor în nicio școală

33

Crește alarmant numărul cazurilor de gripă în județul Buzău. După ce, în weekend, testele rapide au indicat prezența virusului gripal de tip A sau B la un adult și 11 copii, luni, alți 11 bolnavi au primit un diagnostic asemănător. Deocamdată, autoritățile spun că nu e cazul suspendării cursurilor în nici o unitate de învățământ din județ.

DSP Buzău a primit marți analizele de laborator din Capitală prelevate de la pacienții la care testul rapid a arătat că ar fi vorba de gripă. Au fost confirmate două teste în cazul elevilor de la Școala nr. 7, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei din cadrul DSP Buzău.

La Școala nr. 7 din municipiul Buzău, unde au fost confirmate cazuri de gripă de către București, marți, 21 ianuarie, absenteismul a fost foarte ridicat. La schimbul de marți dimineață au absentat 112 copii, față de 87 câți au lipsit luni.

Medicul epidemiolog Carmen Scântei precizează că nu se poate vorbi deocamdată despre focare sau despre o epidemie de gripă pentru că testul rapid este unul orientativ.

La școala respectivă, unde sunt înscriși 974 de elevi, sunt înregistrate 7 cazuri de gripă, mai spune dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău.

 

Tot în cursul zilei de 21 ianuarie, la Direcția de Sănătate Publică Buzău a mai sosit o confirmare de la laboratorul Institutului “Cantacuzino” și pentru o probă prelevată de la un copil de la Centrul Maternal.

Luni, 20 ianuarie, 11 copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 17 ani, s-au prezentat, la secţia Pediatrie a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

În urma testului rapid minorii au fost diagnosticaţi cu gripa de tip A şi B, a anunţat, Adriana Bunilă purtător de cuvânt al Biroului de presă al unităţii medicale.

Ei se adaugă altor 12 persoane, un tânăr de 20 de ani şi 11 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, diagnosticate cu gripă de tip A şi B în perioada 18-20 ianuarie. Dintre copiii diagnosticați cu gripă în urma testării rapide, patru au fost direcționați cătrte Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, copiii prezentau febră foarte mare, cefalee şi vărsături.

Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri într-un timp scurt, vizitele în secţiile Pediatrie, Neonatologie, ATI şi Oncologie ale Spitalului Județean Buzău au fost suspendate, luni, și s-a luat măsura ca personalul medical şi pacienţii suspecţi de gripă de la secţia Pediatrie a UPU să poarte echipament de protecţie, respectiv mască, a anunţat conducerea unităţii sanitare.

Direcția de Sănătate Publică a solicitat situația absențelor în școli care ar putea constitui un indiciu asupra situației îmbolnăvirilor elevilor. De altfel, medicul epidemiolog Carmen Scântei spune că a fost efectuată o instruire cu medicii din școli pentru a se lua măsuri preventive.