VIDEO Mii de cadavre de animale zac sub ruinele unor grajduri distruse de un incendiu

La 10 kilometri de Buzău, mii de cadavre de animale se află de o săptămână sub ruinele unei ferme porcine mistuite de un incendiu violent. Proporţiile dezastrului de la complexul de porci din comuna Stâlpu, unde, duminică în zori, s-a produs un puternic incendiu, sunt mult mai mari decât s-a crezut iniţial.

Peste 11.000 de porci, scroafe și tineret, au murit carbonizați sau intoxicați însă nimeni nu a ridicat cadavrele până acum. Au murit mai mult de jumătate din efectivul de porcine al acestei ferme, complex aflat printre primele la nivel național ca număr de capete de porcine.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare din Buzău au dispus măsuri de bio securitate, întrucât în celelalte adăposturi de porci mai există porci vii. Au intrat aici și polițiști criminaliști care au făcut cercetări la fața locului.

Pentru că numărul de cadavre este mare, autoritățile au solicitat convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru identificarea soluțiilor de ecarisare. S-a ales soluția de îngropare a cadavrelor la faţa locului, demers care trebuie realizat într-un timp cât mai scurt întrucât rămăşiţele animalelor moarte au intrat deja în descompunere.

”Cei de aici au spus că în cel mult o săptămână vor îngropa cadavrele însă vor trebui eforturi mai mari pentru că temperaturile exterioare nu asigură conservabilitatea cadavrelor. Disconfortul olfactiv devine evident”, spune Ciprian Botezatu, director DSV Buzău.

Administratorii fermei acuză de indolență autoritățile județene care abia joi au dispus o măsură de îngropare a cadavrelor. Ferma este situată la trei kilometri de sat, iar mirosul devine insuportabil.

”Singura variantă a fost îngroparea, cu ajutorul primăriei Stâlpu. Incendiul s-a stins duminică, sunt șase zile de când animalele sunt moarte în mediul deschis. Noaptea îngheață, ziua se dezgheață. Este vorba despre un efort uman uriaș pentru ecarisare”, declară Sorin Coman, asociat.

”Nu mi s-a transmis că nu sunt nemulțumiți. Din contră, am avut o întâlnire cu administratorul societății comerciale și chiar ne-a mulțumit că am intervenit pe lângă primărie să-i sprijine cu utilaje și cu forță de muncă. Acum se îngroapă cadavrele carbonizate cu toate măsurile de siguranță, cloramină, folie de protecție”, precizează Leonard Dimian, prefectul județului Buzău.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, maternitatea porcină de 8.000 de metri pătrați din comuna Stâlpu s-a aprins din senin și a ars ca o torță, cu 9.000 de purcei și peste 2.000 de scroafe înăuntru. Paguba este uriașă, de peste opt milioane de euro, iar proprietarul nu are asigurare.


 

Urmărește-ne pe Google News