Șansă de vindecare pentru câțiva ieșeni, după o prelevare de organe efectuată la Spitalul Județean Buzău

41

De un ajutor mai puțin obișnuit beneficiază, în perioadă sfintelor sărbători, câțiva pacienți din Iași a căror unică șansă de vindecare stă în înlocuirea organelor bolnave. Familia unui buzoian care a suferit zilele trecute un accident vascular a permis includerea pacientului în programul de transplant.

Marți seară, la Spitalul Judeţean din Buzău, o echipă mixtă de medici din Iași și Buzău a reuşit prelevarea de organe de la un bărbat de 62 de ani din Buzău, care vor ajunge la Iaşi unde vor fi salvate vieţi.

Potrivit şefului Unităţii de Primiri Urgenţe Buzău, medicul Adrian Zoican, coordonator al programului de transplant, ”marți seară a fost prelevat un pacient în vârstă de 62 de ani care a decedat în urma unui AVC hemoragic”.

”Moartea cerebrală a fost declarată luni seară în jurul orei 21.00, după care au fost chemate echipele de prelevare”, spune medicul urgentist Adrian Zoican, șef secție UPU-SMURD și coordonator al programului de transplant.

Imediat, o echipă de specialiști din Iaşi s-a deplasat la Buzău pentru a preleva ficatul, rinichii şi corneea. Toate organele au mers la pacienți din județul Iaşi, informează medicul buzoian.

Donatorul organelor suferise în data de 23 decembrie un accident vascular hemoragic în urma căruia s-a instalat un stop cardio-respirator.

”A fost resuscitat în UPU, apoi internat pe ATI, investigat, a fost identificat acest AVC hemoragic. A fost declarată moartea cerebrală, după care a fost solicitată prezenţa unei echipe de transplant de la Iaşi”, a explicat şeful UPU, medicul Adrian Zoican.