VIDEO Cum arătau principalele electrocasnice ale românilor din comunism: frigiderul Fram, magnetofonul Kashtan sau mașina de spălat Albalux

24

O locuinţă din perioada comunistă, aşa cum era ea înaintea Crăciunului, a fost reconstituită de muzeografii din Buzău la 30 de ani de la Revoluţie. Astfel, la Muzeul Judeţean Buzău pot fi admirate, în locuinţa de acum trei decenii, obiecte reprezentative de mobilier şi de uz casnic, obiecte vestimentare, un televizor alb-negru, un aparat de radio Gloria, un frigider Fram şi un magnetofon, la mare căutare în acea vreme.

Încă de la intrarea în expoziţie îţi sar în ochi nelipsitele mileuri aşezate pe masă, televizor şi vitrina cu bibelouri, şi parcă auzi din nou vocea mamei care îţi atrage atenţia să nu cumva să le şifonezi pentru că s-a chinuit să le apreteze.

La intrarea în apartamentul reprodus la Muzeul Județean descoperi măsuţa din sticlă pe care este telefonul fix. Tot în hol, sunt depozitate aspiratorul şi câteva sticle goale de lapte, iar lipită de un perete este mașina de cusut.

În bucătărie, vedetă este frigiderul Fram. Mai regăsim vechiul prăjitor de pâine, sticlele de sifon şi aragazul pe care încă îl mai regăseşti în multe gospodării.

Dormitorul este ocupat în mare parte de patul cu cadru din lemn masiv și de şifonierul cu ușile mai mereu întredeschise, peste care stau depozitate geamantanele, din lipsă de spațiu. Magnetofonul Kashtan este piesa rară pe care nu toți și-o permiteau.

Din sufragerie nu lipsesc carpeta de pe perete, cu Răpirea din Serai, pick-up-ul cu discuri de vinil, peştele din sticlă de pe televizor şi ziarul de pe masă.

Televizorul marca Sirius din expoziţie este deschis tot timpul. Pe ecranul alb-negru rulează comunicatul citit de prezentatorul Telejurnalului, George Marinescu, pe 22 decembrie 1989.

„S-a trăit în vremea respectivă şi este bine ca cei tineri să ştie cum s-a trăit, cu bune şi rele. Ei nu pot învăţa atât de bine dintr-un manual de istorie ca dintr-un muzeu, unde învăţarea este şi informativă şi emoţională şi vizuală. Astfel de expoziţii de istorie recentă sunt absolut necesare”, a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului din Zalău, instituţie parteneră cu Muzeul Judeţean Buzău.