VIDEO Miting pentru apărarea lui Costel Vânătoru, cercetător schimbat de ministrul Agriculturii de la șefia Băncii de gene

20

Sute de buzoieni au participat, duminică, în Piața Dacia la mitingul de susținere a cercetătorului Costel Vânătoru. Specialistul în horticultură a fost înlăturat vineri de la conducerea Băncii de gene Buzău de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și înlocuit cu directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Peste 500 de persoane s-au strâns duminică de la ora 11.00 în centrul municipiului Buzău la primul miting împotriva actualului guvern după instalare.

Acțiunea de protest a fost organizată de primarul Buzăului, Constantin Toma, prima parte a manifestației fiind transmis live pe pagina de Facebook a primăriei.

vlcsnap-2019-12-15-14h26m09s440

Inițiatorul protestului, primarul Constantin Toma, a fost primul care a urcat pe scenă, după care a invitat la microfon mai multe persoane care au criticat decizia guvernului PNL.

Aceștia s-au folosit scena și instalația de sonorizare care fusese montată pentru „Târgul de Crăciun” din Piața Dacia. Participanții la adunarea publică s-au amestecat printre figurinele și căsuțele cu bunătăți din târg.

 

În partea a doua a protestului, participanții au plecat într-un marș pe Bulevardul Nicolae Bălcescu înspre Prefectură și apoi către Banca de Gene, care are sediul în Parcul Crâng.

Costel Vânătoru nu a participat la miting, pentru a nu lăsa locul unor interpretări. A ținut să le mulțumească celor care îl susțin în demersul său pe care îl descrie ca fiind unul pur științific.

Cercetătorul Costel Vânătoru a fost îndepărtat de la conducerea Băncii de resurse genetice vegetale, unitate aflată în curs de organizare, și înlocuit cu directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani.

Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro.

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.