Tinerii nimănui: un orfan ieșit de câteva luni din sistemul de asistență socială și-a pus capăt zilelor

24

Vasile Burtea este tânărul al cărui cadavru a fost descoperit duminică în lacul din parcul Marghiloman. După ce a împlinit 18 ani în luna iunie 2019, băiatul a părăsit apartamentul administrat de Protecția Copilului și a încercat să-și ia viața în priopriile-i mâini. A fost găzduit de un prieten, însă nu pentru mult timp.

Vasile Burtea nu a mai fost văzut de prieteni de pe la sfârșitul lunii noiembrie, însă nimeni nu i-a sesizat lipsa. Despre dispariția lui se vorbește abia acum, după ce s-a aflat că s-a sinucis.

”Deocamdată sunt singurul ce o să ma interesez înspre a-i permite o înmormântare cât de cât decentă. Toți cei care doriți să ajutați cu ce puteți, vă rog să-mi scrieți în privat. Vasile Burtea nu are părinți sau posibilități pentru a-și încheia ultima parte a vieții sale cu decență”, scrie Petre Ilie, prieten al băiatului.

Vasile este descris de prieteni ca fiind vesel și sociabil. În copilărie fusese dat în plasament unei familii din Nehoiu, satul Mlăjet, iar după absolvirea clasei a opta și admiterea la liceu fusese mutat într-o locuință de tip rezidențial din cartierul Dorobanți.

Vasile Burtea nu a mai fost văzut de cunoscuții săi de pe data de 20 noiembrie, atunci când urma să ia parte la o reuniune cu foștii colegi din Colegiul Agricol Buzău. Mai avea un frate instituționalizat într-un centru de la Berca. În luna iunie împlinise 18 ani și, potrivit legii, a fost obligat să părăsească apartamentul DGASPC.

”Dacă s-a schimbat atât de mult după ce a plecat de la Mlăjet și a ajuns într-o situație atât de disperată, fără ca cineva să observe, este și dovada unui sistem de asistență socială defect, care nu le oferă acestor copii șanse reale la o viață normală. Pe ei îi aduce barca de salvare doar până la 100 de metri de mal unde îi aruncă în apă fără să-i pese dacă au învățat sau nu să înoate. Un suflet de om față de care familia lui, satul român, noi, toți, am eșuat lamentabil”, spune Sorin Gavriloiu, preot în satul Mlăjet, orașul Nehoiu.

Vasile Burtea a fost găsit mort în lacul din Parcul Marghiloman, în dreptul podului metalic, într-o zonă în care apa are un metru și jumătate. Sunt indicii că trupul tânărului ar fi stat în apă cel puțin două zile. Cadavrul a fost transportat la morga SML în vederea efectuării necropsiei.