Cercetătorul Costel Vânătoru, lăsat fără proiectul său de suflet, Banca de gene

311

Cercetătorul Costel Vânătoru a fost îndepărtat de la conducerea Băncii de resurse genetice vegetale, unitate aflată în curs de organizare, și înlocuit cu directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, scrie site-ului agrointel.ro. Vânătoru ne-a declarat că oficial nu a primit nicio notă despre schimbarea sa.

Conform agrointel.ro, demiterea lui Vânătoru ar fi fost necesară pentru a-i face loc lui Adrian Chesnoiu, care trebuie îndepărtat de la conducerea AFIR pentru a fi înlocuit de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Radu.

”Banca de resurse genetice vegetale, care este în curs de amenajare, e un proiect de țară, un proiect national, nu unul politic,” a spus Vânătoru, la aflarea pe surse a veștii că ar putea fi schimbat.

Dacă va fi eliberat din funcție, cercetătorul buzoian se va întoarce la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, unitate căreia i s-a dedicat în ultimele trei decenii.

Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani.

Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro.

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.