Mama surdo-mută din Buzău și-a recuperat fetiţa din casa tatălui violent

71

Au apărut reacții în cazul mamei surdo-mute care a reclamat la Protecția Copilului, după ce a fugit din căminul conjugal sătulă de bătăi, fiica ei de aproape doi ani a rămas în grija unui bărbat violent şi instabil psihic. Au toritățile au luat fetița și au internat-o împreună cu mama într-un centru maternal.

Ajutată de o interpretă în limbaj mimico-gestual, Lilia Stroie a sunat frecvent la Telefonul Copilului pentru a convinge autorităţile că fiica ei se află în situaţie de risc.

În urma monitorizărilor repetate, echipele de control au considerat că nu au niciun motiv să preia copilul de la domiciliul tatălui, deoarece nu aveau indicii că ar fi victima abuzurilor sau neglijenţei.

Potrivit DGASPC, controalele au fost zilnice după ce, pe data de 18 noiembrie, mama a făcut cerere de admitere în Centrul Maternal împreună cu fiica sa, tatăl opunându-se acestui demers.

În data de 19 noiembrie, copilul a fost vizitat din nou de DGASPC și autoritățile locale. Apoi, pe 20 noiembrie, DGASPC a primit răspunsul scris de la autoritatea locală precum și documente de la politie și au realizat o nouă deplasare, însoțiți de reprezentanții autorităților locale și ai politiei.

De această dată, au fost întrunite condițiile de preluare a fetiței din casa tatălui, spun reprezentanții Direcției.

”Minora de 1 an și 11 luni a fost găsită singura în casă, în condiții care au impus securizarea ei imediată. În după-amiaza zilei, a fost contactată mama, care s-a prezentat la Centrul Maternal, menținându-și dorința de a rămâne în rezidenta, alături de copil”, precizează reprezentanții DGASPC Buzău.

Alexandru Stroie, tatăl care locuia împreună cu fetița, după ce soția a părăsit domiciliul conjugal, susține că angajații de la Protecția Copilului, însoțiți de doi polițiști, i-au luat copilul în timp ce se afla în spatele casei, cu treabă.

”Am mers în grădină, pentru că păsările mele mai sar la vecini. În 15 minute, cât mi-a luat să le aduc, mi-au intrat în casă și au luat fetița”, a declarat Alexandru Stroie. Acesta ar fi sunat la 112 să declare dispariția copilului, la scurt timp după ce echipepe de la DGASPC și Poliție i-au vizitat gospodăria.

Mama și minora sunt cazate împreună într-un centru al DGASPC Buzău. Cazul va ajunge pe masa judecătorilor, care vor stabili cui vor încredința fetița de nici doi ani.

O mamă surdo-mută care susţine că fiica ei de aproape doi ani a rămas în grija unui bărbat violent şi instabil psihic, după ce a fugit din căminul conjugal sătulă de bătăi şi certuri, pare că îşi strigă în zadar supărarea.

Protecția Copilului, acuzată că nu intervine pentru scoaterea unei fetițe din brațele unui tată violent