Operație în premieră la spitalul din Râmnicu Sărat. Doi medici palestinieni au făcut echipă cu Nicolae Bacalbașa

22

Spitalul Râmnicu Sărat bifează o nouă premieră medicală. Un pacient de 72 de ani a trecut cu bine peste o complicată intervenție chirurgicală de extirpare a două tumori maligne apărute la nivelul tubului digestiv. A fost vorba despre două operații efectuate simultan de trei chirurgi, într-un interval de timp foarte scurt.

Pentru dificila intervenție, special pentru acest caz au venit la spitalul municipal din Râmnicu Sărat medicii Nicolae Bacalbașa și Nahedd Saba. Ei au făcut echipă cu doctorul Adnan al Aloul, un palestinian care lucrează de un an în unitatea medicală din Râmnicu Sărat.

Intervenția chirurgicală a avut loc vineri dimineață, începând cu ora 7.30, la un pacient de 72 de ani, din Râmnicu Sărat. Acesta fusese diagnosticat cu cancer la nivelul tubului digestiv, segmentul inferior.

”A fost vorba despre un cancer sincron de colon, adică în două locuri. Unul era localizat în colonul drept, celălalt în rect. S-a efectuat o rezecție intestinală, pe care noi o numim hemicolectomie dreaptă, plus rezecție și anastomoză colo-rectală”, a explicat medicul Adnan al Aloul.

Anastomoza, spune medicul palestinian, este reîmbinarea a două organe interne, a rețelei vasculare și a țesutului nervos, după extirparea segmentelor bolnave.

Această etapă a operației necesită atenție sporită și timp cât mai scurt de intervenție. ”Astfel de operații au mai fost la Râmnicu Sărat, însă niciodată două anastomoze într-un timp așa de scurt. Operația a durat 1 oră și 40 de minute”, a precizat doctorul Adnan al Aloul.

După operația derulată cu succes, pacientul a fost transportat la terapie intensivă. De menționat că doi dintre medicii care au efectuat intervenția sunt palestinieni care au terminat medicina în România și au rămas să profeseze aici.