Primăria comunei Breaza caută de doi ani, fără succes, un stomatolog pentru cabinetul renovat la standarde moderne

62

Primărie, caut medic stomatolog! Așa sună apelul pe Facebook lansat de autoritățile din Breaza, județul Buzău, o comună aflată la circa de 30 kilometri de municipiul reședință de județ. Primăria a investit în modernizarea cabinetului stomatologic, însă de doi ani se pune praful pe aparatura și mobilierul acestuia, după ce ultimul medic a decis să plece.

Peste 3.000 de locuitori sunt în comuna Breaza, așezare de la poalele Istriței, o zonă pitorească din județul Buzău. Oamenii de aici sunt gospodari și par mulțumiți cu ceea ce au în jur. Le lipsește însă acea siguranță că, în cazul unor dureri de măsele sau afecțiuni dentare, au cui să se adreseze.

La 73 de ani, doamna Elena spune că se confruntă frecvent cu probleme la dantură iar pentru rezolvarea lor este nevoită să bată un drum lung până în oraș.

Lipsa stomatologului devine o problemă extrem de apăsătoare pentru cele câteva mii de suflete, mai ales atunci când apar durerile de măsele sau nevoia realizării unor lucrări dentare.

vlcsnap-2019-10-23-14h57m55s825

În urmă cu câțiva ani, autoritățile din Breaza au alocat bani din bugetul local pentru a moderniza cabinetul stomatologic unde localnicii să se poată prezenta la medic, în caz de urgență sau pentru un control de rutină. Cabinetul modernizat și dotat cu aparatura necesară a fost gata în 2012.

De atunci și până în urmă cu doi ani, un medic stomatolog a făcut naveta de două ori pe săptămână la Breaza și a avut grijă de pacienții de aici. Numai că acesta a decis să se retragă iar de atunci cabinetul stă cu lacătul pe ușă.

”Acest cabinet a funcționat foarte bine, la început, dar problemele de familie l-au determinat să renunțe la noi. Am rămas din 2017 fără medic stomatolog și aceasta este o problemă mare”, spune Viorel Bogză, viceprimar.

Acum, autoritățile locale fac demersuri pentru a aduce un alt specialist în comună care să-i ajute pe copiii și adulții cu probleme dentare. Primăria din Breaza nu pretinde nicio taxă pentru acest cabinet, ci doar un contract de comodat. Localnicii speră ca un medic pensionar, atras de frumusețea și băgăția zonei viticole, să se stabilească în Breaza și să profeseze în același timp.

”Avem toate condițiile. Scaunul foarte nou, avem multe dotări, avem sobă pe lemne, avem și grup sanitar, apă curentă”, spune viceprimarul din Breaza.

vlcsnap-2019-10-23-14h58m09s651

Stomatologul Sergiu Lazarev, un basarabean stabilit în Buzău, spune că sunt mici șansele ca un coleg de-ai lui, fie el la început de carieră, fie spre pensionare, să ajungă într-un cabinet ca cel de la Breaza. Asta, pentru că numărul stomatologilor este mai mic decât cel al ofertelor generoase din orașe pe care le primesc de la clinicile private.

Atunci când sunt în căutarea unor localități în care să profeseze, explică Lazarev, medicii stomatologi caută zone cu populație numeroasă, cu stare materială bună, care să le asigure un flux continuu de pacienți.