Omul anului 2019 la Buzău este Costel Vânătoru, cercetător în horticultură şi director al Băncii de Gene

50

Primul punct al ordinii de zi din şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal de luni a fost desemnarea cercetătorului Costel Vânătoru ca Omul Anului 2019. Nominalizarea a venit din partea primarului Buzăului care a susţinut şi prezentarea acestuia în plenul forului local.

În luna septembrie, ministrul Daea s-a deplasat la Buzău, unde i-a înmânat personal lui Vânătoru ordinul de numire în funcţia de director al Băncii de Gene.

Cercetătorul Costel Vânătoru a primit pentru a doua oară titlul de „Omul anului, prima oară fiindu-i conferită distincţia în 2018 la propunerea primarului mincipiului Buzău, Constantin Toma.

Costel Vânătoru este profesor, doctor în horticultură, cercetător științific de gradul întâi și conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. De asemenea, este și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău, Bancă ce protejează aproximativ 10.000 de soiuri de legume, plante aromatice, plante medicinale, unele pe cale de dispariție.

Reușește brevete pentru invenții, produse omologate sau produse purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, aducând mult prestigiu la nivelul județului Buzău. În 2017 primește Premiul GALA Pria pentru Agricultură în 2017, pentru activitatea în domeniul cercetării românești și premiul Academiei Agricole și Silvice „Ioan Maier” pentru lucrarea „Legumicultura”, astfel fiind recunoscut la nivel național.

Un proiect științific de mare anvergură al acestuia, atât la nivel național, dar cu speranța de a se extinde la nivel internațional este „Banca de Conservare a Resurselor Genetice Vegetale”, proiect propus în 2017 și elaborat împreună cu Ministerul Agriculturii.