Nereguli descoperite la spitalul Săpoca, după un control dispus de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății a prezentat marți rezultatul controalelor făcute în spitalul din județul Buzău, dar și la alte spitale de psihiatrie din țară. Inspectorii au verificat patru spitale de psihiatrie de maximă siguranță și alte 36 de spitale și 91 de secții.

În centrul atenției a fost însă Spitalul Spoca, unde un pacient a atacat 13 bolnavi, dintre care 7 au murit.

”În Săpoca Psihiatrie 1 și Psihiatrie 2 se execută lucrări a pavimentelor, s-a constatat degradarea condiției de mediu la nivelul spațiului. În toate cele trei secții nu se respectă normele de amplasare a paturilor, adică numărul maxim de paturi pe saloane. În unele compartimente numărul pacienților internați depășește numărul paturilor aprobate prin structură, nu se respectă normele grupurilor sanitare aferente secțiilor, nu există contract cu o firmă de pază, paza unității sanitare asigurându-se cu personal de pază propriu. În ceea ce privește verificarea normelor speciale de îngrijire s-a constatat că există camere de izolare a pacientului în toate cele trei secții, dar nu îndeplinesc în totalitate condițiile din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 488/2016 și art. 8, alin. 5”, a declarat Sorina Pintea.

Ordinul pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 prevede la articolul 8 că ”amenajarea incintei protejate se va realiza prin utilizarea unor materiale fonoizolante; pereții vor fi acoperiți cu material durabil, dintr-o singură bucată, fără îmbinări vizibile; podeaua va fi acoperită cu linoleum dintr-o singură bucată, iar iluminatul va fi protejat, cu voltaj mic. Ușa va fi metalică, dispunând de fereastră de vizitare. Ferestrele vor fi dublate, cu suprafețe vitrate din plexiglas rezistent la zgarieturi, spargere și foc, având jaluzele și sistem de deschidere din exterior”.

În luna august a acestui an, un pacient intrenat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat 13 bolnavi. În urma atacului, șapte dintre aceștia au decedat.

Urmărește-ne pe Google News