Guvernul a aprobat înființarea „Băncii Naționale de Gene” pentru legumicultură

Guvernul României a aprobat în ședința de joi, înființarea la Buzău a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură.

Banca de gene pentru legumicultură presupune o investiție de 6 milioane de euro, pentru realizarea unui depozit care să stocheze toate soiurile de legume, fructe și plante aromatice din ţară.

Proiectul a avut girul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu care și-a dorit să pună Buzăul pe harta cercetării naționale: „Un vis devenit realitate – am pus Buzăul pe harta cercetării naționale! Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea privind înființarea la Buzău a Băncii Naționale de Gene. Acest lucru înseamnă că mii de soiuri de legume, flori, plante aromatice și medicinale pe cale de disparție vor fi salvate și vor putea fi folosite din nou de agricultorii români. De acum înainte, vom avea posibilitatea să apelăm la semințele noastre românești și să nu mai cheltuim atâția bani fie pentru a cumpăra soiuri românești de la bănci de gene din străinătate sau să importăm altele care fie nu se adaptează, fie sunt purtătoare de boli și dăunători extrem de periculoși. Vom avea tot ce trebuie la noi acasă! Asta înseamnă o șansă imensă pentru o agricultură mai sănătoasă și produse mai bune pentru români, dar și redobândirea statului de exportator agroalimentar net. Și mă bucur că Buzăul a fost ales pentru a găzdui acest proiect extrem de important, pentru că suntem cel mai vechi bazin legumicol din țară și avem o tradiție îndelungată în acest domeniu prin Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău.  Îi mulțumesc domnului ministru al Agriculturii Petre Daea pentru că a susținut acest proiect de la bun început, dar și preotului și doctorului în holticultură Costel Vânătoru și primarului Constantin Toma pentru munca imensă pe care au depus-o! Împreună, am făcut istorie pentru Buzău și pentru România! Felicitări!”, a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.

Conform proiectului, sediul bancii naţionale de gene va fi în Crâng, cel mai mare parc al Buzăului. Noul complex de clădiri va avea şi un buncăr care să asigure salvarea eşantioanelor în cazul unor calamităţi

„Este un loc extraordinar, are 1,2 hectare de teren pretabil pentru aşa ceva. Clădirile actuale vor fi demolate, în locul lor urmând să fie ridicate altele proiectate special”, a declarat primarul Constantin Toma.

Proiectul a fodt demarat în anul 2017 la propunerea cercetătorului Costel Vânătoru.

În prezent, la Staţiunea de Cercetare și dezvoltare pentru legumicultură din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume şi plante medicinale.

Dintre acestea, 3.000 sunt ardei şi roşii care au dispărut din pieţe.

Cercetătorii buzoieni au recuperat seminţele şi pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiţii speciale de creştere dar mai ales de o bancă de gene.

“Nu avem un program naţional de conservare a resurselor genetice naţionale, de aceea s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creaţii româneşti au dispărut sau o parte din acestea au ajuns să fie gestionată de alte bănci de gene din lume”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Noua unitate va funcţiona sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Cercetătorii buzoieni au deja rezultate deosebite şi în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.

De-a lungul timpului, au aclimatizat castravetele amar, kiwano, Cichorium latifolium, Luffa cilindrica, Momordica cochinchinensis şi altele.