Gunoaiele lăsate de militarii NATO pe culmea dealului Ciuhoiu, curățate de motociclistul care le-a descoperit

Bărbatul care a descoperit maldărul de bidoane și ambalaje cu însemnele armatei americane, abandonate după un exercițiu NATO efectuat în iunie în pădurile Buzăului, a revenit marți în zonă pentru a strânge gunoaiele. Motociclistul Ovidiu Turcea, organizator de competiții de anduranță, crede că la mijloc este o gafă a organizatorului exercițiului militar.

Zilele trecute, în periplul său pe crestele dealurilor din zona Istrița, necesar pentru a stabili traseul unei competiții de alergare în aer liber, Ovidiu Turcea a descoperit poiana presărată cu gunoaie lăsate de soldați.

”Duminică, trecând într-o recunoaștere, am văzut aceste resturi, ambalaje de la alimente, băuturi și muniție de manevră. Pe ele scrie că sunt diferite meniuri, de la 1 până la 10, mai scrie Departamentul Apărării; mai sunt sticle pe care scrie în ungurește și ambalaje de produse alimentare pentru armata americană”, spune Ovidiu Turcea.

Buzoianul este convins că la mijloc a fost o gafă a organizatorului, care nu a asigurat salubrizarea perimetrului în care s-a organizat aplicația.

”Acum o lună a fost un exercițiu NATO, ne-am și întâlnit atunci cu soldați americani, nemți și polonezi; români nu am întâlnit. Ce pot spune este că un soldat nu cred că lasă urme unde a făcut fie el și un exercițiu. Nu cred că un superior ar fi permis să lase indicii în urmă. Bănuiesc că cei care trebuiau să facă serviciul de salubrizare la sfârșitul exercițiului nu și-au făcut datoria”, crede Ovidiu Turcea.

Motocilcistul buzoian a revenit marți pe dealul Ciuhoiu pentru a strânge în saci resturile lăsate în urmă de militarii NATO.

Exercițiul multinațional organizat în Buzău, la începutul lunii iunie 2019, a fost coordonat de ofițeri americani, participanți fiind parașutiști ai Regimentului de Infanterie 143 și de la Brigada 173 Airborne, precum și alți soldați din țările aliate, care au fost desantați din aeronave C 130 Hercules și C-17 Globemaster III.

Surse din Armata Română spun că militarii români nu dețin astfel de seturi pentru supraviețuire iar acțiunea de curățare a terenului după astfel de aplicații, inclusiv cele de tragere cu muniție de război, este obligatorie.

Urmărește-ne pe Google News