Prefectura Buzău are conturile blocate. Iată cine suferă din cauza acestei situaţii

Prefectura Buzău şi serviciile din subordine s-au trezit cu conturile blocate de către ANAF. Decizia a venit după ce un buzoian a cerut executarea silită, pentru a primi despăgubirile dintr-un dosar de punere în posesie a unui teren.

Instituţia Prefectului are, de marţi, conturile blocate. Din acest motiv, instituţia se află în imposibilitatea de a derula sume pentru a face plăţi, fiind afectată nu doar Prefectura, ci şi Serviciul Paşapoarte sau Serviciul Înmatriculări Auto.

Criza a pornit de la o decizie judecătorească de executare a unei obligaţii de plată, în valoare de aproape 80.000 de lei, în favoarea unui buzoian, care nu a fost pus la timp în posesia unui teren, de către comisia de fond funciar din anii trecuţi.

Deoarece în 2016, când s-a instituit poprirea, ANAF nu a pus în aplicare decizia executorului judecătoresc, creditorul, A. Manea, a cerut în instanţă ca Fiscul să fie terţ poprit.

Altfel spus, Finanţele să fie obligate de instanţă să recupereze de la Prefectură sumele pe care trebuia să le primească drept penalităţi pentru intrarea în legalitate ca moştenior pentru o suprafaţă de peste 5 hectare de teren pe raza comunei Stâlpu.

Litigiul s-a purtat prin instanţe ani la rând, iar Manea a avut câştig de cauză. La 79.649 lei se ridică suma pe care o cere drept penalităţi de întârziere la executarea hotărârii judecătoreşti.

Prefectul Carmen Ichim acuză Fiscul buzoian că a luat o decizie abuzivă şi că va sesiza sistuaţia la Ministerul Administraţiei şi la Ministerul de Finanţe, pentru a fi deblocată situaţia.

Prefectura şi serviciile aferente au de suferit din cauza blocării conturilor. Deocamdată, ANAF nu a luat nicio sumă din conturile Prefecturii, pentru a o vira către buzoianul care a cerut executarea silită.

Nu este pentru prima oară când conturile Prefecturii sunt blocate, din cauze similare, după executarea silită cerută de proprietari de terenuri, îndreptăţiţi să primească despăgubiri.