Fostul director al Spitalului de psihiatrie Săpoca descrie motivele pentru care unitatea medicală a fost o oală sub presiune în ultimii 15 ani

Un sistem medical defect în domeniul bolilor mintale se dezvăluie publicului, după cazul care a șocat România pe 18 august, când un tânăr de 38 de ani a omorât șase oameni și a rănit alți șapte în urma unei crize de sevraj alcoolic.

Maria Cristache, medic primar psihiatru, a condus Spitalul de psihiatrie şi măsuri de siguranţă Săpoca, între 2005 şi 2006. Mărturisește că probleme mari existau și în mandatul său, din cauza unui sistem supradimensionat, moștenit din perioada comunistă.

A dorit să redimensioneze unitatea în secții mai mici, după model occidental, unde serviciile medicale sunt gestionate mai eficient. ”În Franța, structurile se remodelează în funcție de incidența tulburărilor din acel areal. La noi se merge monobloc, cu pavilioane de peste 100 de pacienți, în care rulajul pacienților se face în funcție de contractul cu Casa de Asigurări pe care spitalul îl încheie la începutul anului”, spune medicul buzoian.

Maria Cristache mărturisește că toate proiectele sale s-au lovit de refuzuri, ajungând să considere a fi o reușită a mandatului său simpla păstrare în activitate a secției pentru etilici. ”M-am izbit de iceberguri greu de clintit, care nu aveau nimic comun cu spitalele de psihiatrie, de oameni conservatori cărora li se pare că schimbarea ar fi o catastrofă”, spune Maria Cristache.

Dacă exista o secție dedicată alcoolicilor, tragedia de pe 18 august nu s-ar mai fi produs, crede psihiatrul buzoian. Bolnavii dependendenți de alcool pot deveni agresivi în orice moment iar amestecarea bolnavilor fără un protocol strict generează incidente care nu pot fi gestionate de asistente sau supraveghetori.

”Acești pacienți necesită supraveghere maximă, pentru că pot dezvolta delir, halucinații, pot deveni agresivi, agitați. În cazul lor, se poate recurge la contenționare. Am avut secție de alcoolici, unde erau asistați, tratați pacienți cu asemenea probleme. Se numea la Scăriță, undeva în stânga intrării. S-a transformat în pavilion de lux, cu plată”, spune Maria Cristache.

Dispariția secției pentru alcoolici care în urmă cu 15 ani era funcțională, pentru a se înființa rezerve de lux pentru pacienții dispuși să plătească spitalizarea, ar fi una dintre cauzele pentru care acum s-a ajuns la această tragedie, crede fostul director.

Vila destinată internării cu plată are 40 de paturi și funcționează din 2011. Reabilitarea secției a costat peste un milion de lei din fonduri guvernamentale, are opt saloane spațioase, cu două până la opt paturi, dotate fiecare cu televizor LCD, grup sanitar și frigider.

Pentru un loc la „vilă”, taxa era de 20 de lei/zi. Îngrijirea de specialitate într-un spațiu confortabil poate duce la ameliorarea într-o perioadă mai scurtă a stării bolnavilor diagnosticați cu boli mintale, era argumentul celor care au inițiat proiectul de transformare a secției de alcoolici în secție cu plată.

După incidentul în urma căruia șase bolnavi au murit, conducerea interimară a spitalului de psihiatrie a decis ca două saloane aflate în imediata apropiere a camerei de gardă să fie destinate strict cazurilor de urgență, pentru pacienți care sunt aduși de Poliție sau Ambulanță, și să elimine taxa hotelieră pentru paturile din pavilionul reabilitat.

Au trecut aproape două săptămâni de la măcelul fără precedent din Spitalul Săpoca, de unde șase pacienți au murit în urma loviturilor aplicate de un alcoolic intrat în sevraj etilic.

În noaptea de 17 spre 18 august, un bărbat, în vârstă de 38 de ani, internat cu etilism cronic, înarmat cu un stativ de perfuzii, a atacat pacienții din salonul lui și femeile din alt salon. Trei pacienți au decedat pe loc, o femeie a murit la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean, iar alte nouă persoane au fost rănite, unele grav. Luni, numărul decedaților a ajuns la șase, alți doi pacienți fiind în stare gravă, cu șanse minime de supraviețuire.

Urmărește-ne pe Google News