Lucrările la drumul de mare viteză care va trece prin Buzău ar putea începe peste trei ani. Iată pe unde ar putea trece

Primele tronsoane de drum expres Ploiesti – Buzău şi Buzău – Focşani se află în stadiul de proiectare. Luni, la Buzău, reprezentanții firmei de proiectare au prezentat soluțiile găsite pentru construirea celor două tronsoane. Lucrările ar putea începe însă de abia peste trei ani şi s-ar putea finaliza în 2025.

Reprezentanții firmei Consitrans, societatea care realizează studiul de fezabilitate al tronsoanelor de drum expres Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani, au prezentat, lunii, la sediul Consiliului Județean, soluțiile identificate pentru construirea celor două tronsoane.

În județul Buzău, tronsonul Ploiești – Buzău va străbate extravilanul comunelor Săhăteni – Pietroasele – Stâlpu – Costești și va trece la est de municipiul Buzău, spre Vadu Pașii.

Exită două variante de trecere peste râul Buzău, la est de municipiu.

Tronsonul Buzău – Focșani, în județul Buzău, va traversa extravilanul comunelor Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Valea Râmnicului și va trece prin estul orasului Rm. Sărat.

Durata serviciilor de proiectare este de 24 luni de la data de începere a contractului, respectiv noiembrie 2018. Sursa de finanţare a contractelor ar putea fi, atat Uniunea Europeană, cat şi bugetul de stat.

Din păcate, chiar şi în cazul în care nu ar exista piedici birocratice, un drum expres care să lege oraşele Ploieşti, Buzău şi Focşani nu va fi gata mai repede de 2025.

Dacă studiile de fezabilitate nu sunt foarte scumpe, realizarea drumului expres va fi destul de piperată. Un kilometru de șosea expres nu este mult mai ieftină decât unul de autostradă, ajungând la 80% – 90% din prețul acesteia.