Știați că în Buzău există o asemenea clădire?

Buzăul are câteva clădiri monumentale ascunse privirilor de blocuri relativ noi, construite după anii `70. Una dintre aceste construcții, pe lângă cea a Muzeului, este fosta Uzină Electrică, despre care foarte mulți buzoieni nici măcar nu știu că există.

BZ-II-m-B-02313 este codul asociat clădirii de pe Bulevardul Mareșal Averescu, veche de aproape un secol, în Lista Monumentelor Istorice din România.

Potrivit istoricului Valeriu Nicolescu, în 1925 s-a obținut primul împrumut pentru ridicarea clădirii și s-a constituit Societatea comunală de electricitate Buzău. Aici au funcționat generatoarele, respectiv patru motoare diesel, de 1.000 CP, care produceau curent electric prin inducție electromagnetică.

”În 1928 este finalizată Uzina electrică de către Societatea ‘Reșița’, câștigătoarea licitației atat pentru uzină cât și pentru iluminatul stradal”, scrie Nicolescu în cartea „Buzau 575”.

Se află în curtea societății Electrica Buzău, în spatele sediului nou care a fost construit în anii `80. Trecătorilor li se dezvăluie doar câteva elemente din fațadă, printre clădirile care adăpostesc birourile Electrica.

RO_BZ_historical_power_plant