Familie sufocată de birocrație, doar pentru repararea unui sfert de acoperiș: ”Mai mult costă hârtiile decât lucrările”

O familie din Buzău se luptă de mai bine de cinci luni să-și repare un sfert din acoperișul unei case, pentru care află continuu că tot mai are de completat documente, de obținut avize și de cheltuit bani.

Soții Dumitriu au scos autorizații fără număr pentru reparația unui părți din acoperiș, de 15 metri pătrați, pentru a evita amenzile usturătoare prevăzute de noua legislație în domeniu.

„Ne-au impus autorizații de urbanism, avize tehnice de construcție și, la urmă, să luăm legătura și cu un topograf”, spune Mitică Dumitriu, proprietarul casei care are nevoie de acoperiș nou.

Deși familia pusă la încercare de birocrația excesivă a scos din buzunar mai bine de 10.000 de lei numai pentru avize și proiecte, până la finalizarea lucrării au aflat că mai are de făcut drumuri prin birourile instituțiilor.

Nervii familiei Dumitriu au început să cedeze, întrucât au constarat că nu pot termina reparațiile la timp, până la nunta fiului programată pentru luna viitoare.

”După ce au venit în curte tot felul de experți, ne-au returnat dosarul și ni s-a cerut să mai facem și o expertiză energetică. Suntem disperați, am cheltuit timp și bani și tot nu terminăm la timp. Mai mult costă hârtiile decât lucrarea în sine”, spune Elena Dumitriu, soția proprietarului.

Aceștia acuză că, deși Buzăul are sute de vile construite ilegal, pentru care niciun inspector în construcții nu a cerut vreo autorizație în ultimii 20 de ani, cei care vor să respecte litera legii se lovesc de excesul de zel al unor funcționari inventivi care cer de fiecare dată câte un act nou la dosar.

Sunt însă specialiști care susțin că astfel de avize nu ar fi necesare pentru o simplă reparație, ținând cont de caracterul de urgență al lucrărilor.

„Eu unul n-am mai auzit să fie cerute atâtea autorizații pentru înlocuirea cu tablă a unor țigle de pe casă. Ce face omul dacă îi plouă în casă, așteaptă patru luni să obțină autorizație? Pentru ce îi trebuie omului certificat energetic ca să -și repare acoperișul? Oamenii vor doar să repare și nu să vândă imobilul”, ne-a declarat Constantin Ionescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Buzău.

Familia Dumitriu sunt convinși că funcționarii primăriei Buzău care se ambiționează să le ceară în continuare acte și avize, o fac din cauza unui vecin cu relații, care le pune bețe-n roate. În urma unor reclamații din partea acestuia, au fost organizate câteva controale până acum.

Urmărește-ne pe Google News