Sute de buzoieni au asistat la dezvelirea Monumentului Aviației din Buzău

Sute de buzoieni au asistat vineri la ceremonia prilejuită de dezvelirea, cu prilejul Zilei Aviației și a Forețelor Aeriene, a Monumentului Aviației și Parașutismului Românesc, ridicat în giratoriul de la ieșirea spre Focșani.

Ansamblul are în centru un avion L-39 ZA “Albatros”, amplasat în semn de recunoștință pentru marii piloți ai României, instruiți la Școala de Aviație de la Boboc.

Alături de oficialitățile locale și militare din Garnizoana Buzău, la ceremonie au participat oficialități de rang înalt din administrația centrală, precum și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.

Evenimentul a debutat la ora 10.00 cu primirea oficialităților de rang înalt, urmată de discursurile organizatorilor și a invitaților la eveniment.

Ceremonia a culminat cu dezvelirea monumentului simbol pentru Buzău, urmată de o demonstrație de parașutism oferită de militari ai Centrului de instruire pentru ISR, parașutiști, operații speciale și JTAC ”General-maior Grigore Baștan” din Buzău.

Aceștia au executat un salt demonstrativ cu o parașută din categoria aripă dintr-o aeronavă cu viteză mare, de la înălțimea de 2.000 m și aterizare la punct fix.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor din Buzău și de la Boboc, și survolul elicopterelor și aeronavelor de la Boboc, IAK 52 și IAR 99 Șoim, surpriza fiind o aeronavă C 27 Spartan care a zburat la o înălțime foarte joasă, salutând mulțimea.

”Buzăul este un oraș al aviației și parașutismului iar simbolul inaugurat astăzi trebuie să devină inspirație pentru generațiile tinere care trebuie să-și dorească mult mai mult. Avem nevoie de modele iar unul dintre modele de urmat este cel al pilotului și parașutistului militar român”, a spus primarul Constantin Toma.

Aparatul de zbor L-39 ZA, denumit și Albatros, este un avion de antrenament avansat, cu reacție, dezvoltat în Cehoslovacia, care a fost și în înzestrarea Forțelor Aeriene Române din anul 1981 până în anul 2008, pentru antrenamentul de bază al piloților militari pe avionul cu reacție.

Urmărește-ne pe Google News