VIDEO Mai mulți turiști s-au rătăcit în pădurile dintre Bozioru și Colți

Șapte turiști, între care și un adolescent, s-au pierdut sâmbătă după-amiază în pădurile dintre Bozioru și Colți. Au apucat să sune după ajutor, însă au pierdut semnalul de telefonie iar jandarmii nu i-au putut localiza. Au fost găsiți mai târziu de un alt grup care era însoțit de un ghid local.

Sâmbătă, în jurul orei 16.29, a fost înregistrat un apel la 112 prin care o femeie din județul Brăila sesiza faptul ca, împreună cu alte șase persoane, între care și un copil de 14 ani, au plecat din zona așezărilor rupestre către Aluniș, Colți, pentru a ajunge la o pensiune din zonă.

Aceștia, la momentul apelului, se aflau la intrarea pe un drum forestier între localitățile Nucu (comuna Bozioru) și Aluniș (Colți) conform datelor GPS, nicio persoana nu avea probleme din punct de vedere medical.

A fost trimisă o patrulă formată din doi jandarmi montani cu un autovehicul de teren din cadrul postului Nehoiu pentru căutarea, sprijinirea și conducerea persoanelor către o zonă sigură. Pe fondul lipsei semnalului GSM, spun reprezentanții jandarmriei locale, nu a mai putut fi pastrată legatura cu apelanta sau alte persoane din grup.

În urma a numeroase apeluri către apelantă, fără succes, la ora 17.43 s-a reușit luarea legăturii cu aceasta iar în urma discuției purtate a reieșit faptul că s-au întalnit cu un alt grup de turiști, grup ce cunoaște zona și împreună cu aceștia se îndreapta către localitatea Aluniș.

În jurul orei 18.00 patrula de jandarmi montani a depistat persoanele, însoțindu-le până la locul de cazare. Ghizii locali din zona așezărilor rupestre atrag atenția turiștilor să aibă echipament corespunzător și, pe cât posibil, să beneficieze de îndrumarea unei călăuze, nu toate traseele fiind marcate.

La rândul lor, jandarmii sfătuiesc persoanele care intenționează să organizeze drumeții montane să se documenteze temeinic înainte de plecare cu privire la traseele pe care le vor parcurge și condițiile meteo, precum și să își asigure echipamentul adecvat.