Șoferul microbuzului lovit de tren, la Bâlhacu, a fost prins băut la volan, chiar pe raza județului Buzău

Viorel Lințeanu, vrânceanul care care a provocat accidentul mortal de pe DN2B, la trecerea peste calea ferată de la Bâlhacu, a avut permisul de conducere reținut în vederea suspendării, după ce polițiștii buzoieni l-au depistat băut la volan, în luna februarie a acestui an.

Pe 7 februarie, la un control de rutină, Viorel Linţeanu a fost testat alcoolscopic, stabilindu-i-se o concentrație de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, valoare care l-a scăpat însă de dosar penal.

Acesta a contestat procesul verbal al polițiștilor la Judecătoria municipiului Râmnicu Sărat și a obținut certificat de grefă în baza căruia și-a recuperat permisul de conducere până la soluționarea definitivă a cauzei. Pe 8 mai are primul termen în proces.

Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Potrivit cotidianului Opinia, Viorel Lințeanu are grave probleme cu legea. Acesta a fost polițist până în 2016, când se pare că a fost trimis forțat la pensie din cauza unei condamnări de un an și patru luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pentru o perioadă de doi ani, pentru tăiere ilegală și sustragere de arbori de pe raza Ocolului Silvic Dumitrești.