VIDEO Așa arată micul sat cu locuințe ca în „Stăpânul Inelelor“. Va fi într-un circuit turistic ecologic chiar din această vară

Construcția unui sătuc ce pare a fi un decor din filmul „Stăpânul Inelelor“ este aproape de finalizare la 20 de kilometri distanţă de oraşul Buzău. Locuinţele tip cob au ferestre făcute din parbrize, cu sticle puse în pereţi, ca să intre lumina, şi cu acoperiş pe care creşte iarba.

Iniţiatorul proiectului este o învăţătoare care vrea să includă ansamblul într-un circuit turistic ecologic chiar din această vară.

La Berca, în patria Vulcanilor Noroioși, se află mica aşezare formată din cinci căsuţe ca-n poveşti, toate rotunde şi fără colţuri, a căror formă te duce cu gândul la poveştile nemuritoare. Construcţia principală a fost dată deja în folosință. Aici se află restaurantul şi un salon mare unde învățătoarea Nicoleta Marin organizează ateliere pentru grupuri de copii.

Locuinţele care par a fi dintr-o lume fantastică sunt construite din pământ lutos, fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice. Pe interior, pereţii au fost ceruiți. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească.

”Căsuțele au fost construite din pământul de aici, de sub ele, amestecat cu bazarcă, paie de orz. Tencuiala este cu păr de capră, cu balegă de vacă, la interioare s-a folosit și tadelaktul pentru nișe. În construcția pereților veți întâlni parbrize, sticle, borcane pentru că s-a mers și pe principiul de reciclare”, spune Nicoleta Marin, proprietara absamblului.

După terminare, sătucul eco va intra în circuitul turistic. În centru o să fie amenajată o piaţă locală, pentru promovarea produselor tradiţionale din zonă. Își vor găsi loc aici și târgurile cu mâncare gătită.

”O să merg pe mâncare tradițională, ca la mama acasă, două trei variante de ciorbe, felul doi, cu desert cald”, declară Nicoleta Marin.

Naturaleţea proiectului este dată și de salcâmii întregi, care, în unele porţiuni ale caselor, ies din pereţi. Lemnul a fost însă prelucrat şi ignifugat.