Scriitorul basarabean Nicolae Bulat a devenit Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău

Județul Buzău are, de joi, un nou cetățean de onoare. Este vorba despre istoricul și scriitorul basarabean Nicolae Bulat, de fel din raionul Soroca, Republica Moldova. Propunerea privind acordarea acestei distincții a venit din partea preşedintelui Fundaţiei pentru copii „Sfântul Sava” din Buzău, părintele Mihail Milea, ca o răsplată pentru munca de promovare a românismului pe ambele maluri ale Prutului.

Istoricul și scriitorul basarabean Nicolae Bulat a devenit „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău”, ca apreciere a activităţii sale de promovare a valorilor culturale, istorice şi lingvistice româneşti.

Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Județean Buzău. Propunerea privind acordarea acestei distincții a venit din partea preşedintelui Fundaţiei pentru copii „Sfântul Sava” Buzău, părintele Mihail Milea.

Potrivit propunerii, titlul de cetățean de onoare al județului Buzău are la bază personalitatea lui Nicolae Bulat, activitatea sa de profesor, scriitor şi istoric, de susţinător al românismului pe ambele maluri ale Prutului şi al unirii României cu Republica Moldova.

Totodată, în cadrul aceluiași proiect, Consiliul Județean Buzău a aprobat alocarea sumei de 5.000 lei pentru editarea cărţii „În căutarea unui erou: Generalul Stan Poetaş” scrisă de Nicolae Bulat.

De fel din Soroca, Republica Moldova, profesorul Nicolae Bulat este considerat drept cel mai bun cercetător al Sorocii. În 2001, el a primit Ordinul „Steaua României”, în grad de ofiţer, iar în 2003, numele lui Nicolae Bulat a fost inclus în ediţia specială a Centrului de Biografii Internaţionale din Cambridge „1000 de mari intelectuali”.

În 2004, Centrul American de Biografii l-a introdus pe Nicolae Bulat în volumul “Contemporanii. Cine sunt ei”.