VIDEO Tăierile masive de arbori din pădurea Crâng, în atenția Prefecturii. Iată rezultatul controlului

Autoritățile locale sunt acuzate că defrișează ilegal pădurea Crâng, din Buzău, mai multe fotografii care surprind intervențiile pădurarilor fiind postate pe rețelele de socializare. Direcția Silvică a explicat că o ciupercă Ophiostoma novo-ulmi ar fi motivul care a dus exploatarea de urgență a ulmilor uscați. Prefectura a ordonat controale în zonele unde s-au făcut tăierile de copaci și verificarea actelor deținute în acest sens.

Săptămâna trecută, o comisie constituită la nivelul Prefecturii Buzău a demarat controalele în Crâng, în urma unor reclamații care vizau tăieri masive și suspecte în parcul Crâng. Conform procesului-verbal întocmit după controlul efectuat, tăierile au fost efectuate în baza unei autorizații emise de Ocolul Silvic.

Totodată s-a dorit identificarea unităților de amenajare și de producție, câți arbori au fost trecuți pe autorizația de exploatare, volumul de masă lemnoasă și unde a fost depozitat acesta.

Controlul a fost efectuat de o comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului și formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, IPJ Buzău, Gărzii Forestiere și Instituției Prefectului – Județul Buzău.

Verificările s-au desfășurat în prezența șefilor Direcției Silvice Buzău, Ocolului Silvic Buzău, a inginerului Dănuț Chira, reprezentant al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, dar și a doi dintre semnatarii sesizării.

Conform procesului verbal întocmit în urma controlului, în pădurea Crâng au fost tăiați ulmi uscați afectați de ciuperca Ophiostoma Novo-Ulmi, dar și 29 de arbori din speciile arțar, jugastru, frasin, corcoduș și stejar – de asemenea uscați din alte cauze.

Direcția Silvică a explicat că tăierile sunt cu scop sanitar. O ciupercă Ophiostoma novo-ulmi ar fi motivul care a dus exploatarea de urgență a ulmilor uscați. Măsura a fost luată pentru a reduce atât pagubele, cât și presiunea infecțioasă.