VIDEO Tăierile masive de arbori din pădurea Crâng, în atenția Prefecturii. Iată rezultatul controlului

5

Autoritățile locale sunt acuzate că defrișează ilegal pădurea Crâng, din Buzău, mai multe fotografii care surprind intervențiile pădurarilor fiind postate pe rețelele de socializare. Direcția Silvică a explicat că o ciupercă Ophiostoma novo-ulmi ar fi motivul care a dus exploatarea de urgență a ulmilor uscați. Prefectura a ordonat controale în zonele unde s-au făcut tăierile de copaci și verificarea actelor deținute în acest sens.

Săptămâna trecută, o comisie constituită la nivelul Prefecturii Buzău a demarat controalele în Crâng, în urma unor reclamații care vizau tăieri masive și suspecte în parcul Crâng. Conform procesului-verbal întocmit după controlul efectuat, tăierile au fost efectuate în baza unei autorizații emise de Ocolul Silvic.

Totodată s-a dorit identificarea unităților de amenajare și de producție, câți arbori au fost trecuți pe autorizația de exploatare, volumul de masă lemnoasă și unde a fost depozitat acesta.

Controlul a fost efectuat de o comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului și formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, IPJ Buzău, Gărzii Forestiere și Instituției Prefectului – Județul Buzău.

Verificările s-au desfășurat în prezența șefilor Direcției Silvice Buzău, Ocolului Silvic Buzău, a inginerului Dănuț Chira, reprezentant al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, dar și a doi dintre semnatarii sesizării.

Conform procesului verbal întocmit în urma controlului, în pădurea Crâng au fost tăiați ulmi uscați afectați de ciuperca Ophiostoma Novo-Ulmi, dar și 29 de arbori din speciile arțar, jugastru, frasin, corcoduș și stejar – de asemenea uscați din alte cauze.

Direcția Silvică a explicat că tăierile sunt cu scop sanitar. O ciupercă Ophiostoma novo-ulmi ar fi motivul care a dus exploatarea de urgență a ulmilor uscați. Măsura a fost luată pentru a reduce atât pagubele, cât și presiunea infecțioasă.