Zeci de porci au fost uciși după ce a fost declarat focar de pestă porcină într-o gospodărie din extravilanul satului Cilibia

Direcția Sanitar Veterinară Buzău anunță că Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară situată în extravilanul satului Cilibia, izolată la aproximativ 3 km de sat.

Serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Prin urmare, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

A fost executată uciderea suinelor, (30 exemplare) precum și ecarisarea cadavrelor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va întruni în vederea adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii și a zonelor cu restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală. La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 13 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 9 localități.

Urmărește-ne pe Google News