La 42 de ani după seismul care a distrus mii de vieți, peste 40 de blocuri și case din Buzău sunt considerate vulnerabile

La data de 4 martie 1977, ora 21:22, s-a produs cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. În urma seismului, au murit peste 1500 de oameni. În municipiul Buzău, cutremurul a pus la pământ sau au avariat grav aproape 2000 de imobile.

• În prezent, există 44 de blocuri de locuințe și case considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism major.

În data de 4 martie 1977, la ora 21.22, seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a lovit violent România.

Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 kilometri, iar miscarea tectonica a durat 55 de secunde, fiind cea mai puternica din istoria modernă a Romaniei.

În toată țara, seismul din 1977 a lasat in urma 1578 de morti, peste 11.000 de raniti si alte cateva zeci de mii de oameni fara casa. In total, 35.000 de locuinte s-au facut una cu pamantul.
Ca în toată țara, și în municipiului Buzău există numeroase clădiri care prezintă un risc major în cazul unui cutremur.

Mai exact, este vorba de 44 de blocuri de locuințe și case care sunt considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism.

Inginerul de construcții Viorel Constantinescu, cel care în anii ‘90 a proiectat câteva dintre clădirile emblematice ale orașului, crede că nicio clădire din orașul Buzău nu s-ar prăbuși în cazul unui cutremur major, precum cel din ‘77.

În municipiul Buzău, cele mai multe imobile încadrate la categoria celor cu risc de prăbușire la cutremur se află pe Cuza Vodă, cea mai veche stradă din oraș.

În județul Buzău, s-au înregistrat, în urma cutremurului, importante prejudicii: aproape 1.900 de clădiri, din mediul urban și rural, distruse complet sau avariate. Una dintre clădirile emblematice care au căzut la cutremur este Cinematograful Moldavia, aflat în spatele Palatului Comunal.