VIDEO Popasul din calea drumeților care merg din Muntenia în Ardeal, pe DN 10

Pe vremuri, drumeții care străbăteau munții între provinciile istorice Muntenia și Transilvania poposeau la han ca să își refacă forțele, prin odihnă și o masă pe cinste. Și acum există asemenea popasuri pe traseele turistice, însă multe s-au schimbat: mâncarea se prepară în bucătării moderne, sobele au fost înlocuite de șeminee decorative iar șederea se poate prelungi și câteva zile, pentru că turiștii au multe posibilități de recreere.

Un astfel de complex se află la Măgura, pe Valea Buzăului, în drumul către Brașov. Carnea la garniță, babicul , cârnații de Pleșcoi și legumele locale, ori plăcinta de casă cu brânză, au dus faima localului buzoian departe de granițele județului Buzău.

Turiștii înfometați sunt întâmpinați cu un platou rece, cu produse specifice zonei, pe care bucătarul complexului turistic îl pregătește în numai câteva minute.

Gustarea este suficient de sățioasă cât să le câștige răbdarea mușteriilor până la felul principal. Carnea la garniță este preferata celor mai mulți turiști care calcă pragul complexului de la Măgura.

”Montăm un tuci cu carne la cazan, în care avem coaste de porc, cârnați de casă și cotlet de porc, prăjite în untură, servite la tuciuleț cu mămăliguță. Acest preparat se face în acest dispozitiv care va fi mereu cald pentru că are sursă de căldură, clientul se servește la masă cu ceea ce dorește din tuciuleț”, spune bucătarul complexului.

Plăcinta de casă cu brânză dulce este regina deserturilor. În localul buzoian, nu numai mâncarea tradițională, vinurile aromate din podgoriile buzoiene și ambientul plăcut atrag turiști, ci și peisajul din jur, obiectivele turistice aflate la mică distanță ori noile facilități pentru recreere.

Complexul turistic de la Măgura se află pe drumul național care leagă Buzăul de Brașov, la 113 kilometri distanță de București. La numai 12 kilometri distanță sunt Vulcanii Noroioşi iar stațiunea Sărata Monteoru este la 33 km de proprietate.

Urmărește-ne pe Google News