VIDEO Vești excelente pentru toți buzoienii! Așa arată construcția noului pod peste râul Buzău

Lucrările la podul de la Vadu Paşii, care leagă Muntenia de Moldova prin localitatea Vadu Pașii, se desfășoară conform graficului asumat de contructor, anunță autoritățile locale. Cel mai probabil, din această primăvară se va termina și calvarul sătenilor de comunele Vadu Pașii, Săgeata și Robeasca. Aceștia sunt nevoiți să facă un ocol de 12 kilometri ca să ajungă în municipiul Buzău.

Lucrările de reabilitare a podului de la Vadu Pașii, mult așteptate de către navetiști, sunt în toi chiar dacă suntem la mijlocul lunii februarie. Vremea bună a ținut cu constructorii iar lucrările au avansat rapid, nefind suspendate decât o scurtă perioadă. Se lucrează la pile dar și în halele de producție ale societății.

Primarul din Vadu Pașii, Gheorghe Firon, spune că veștile sunt foarte bune și este mulțumit de ceea ce vede pe șantier.

”Mi-a intrat în reflex să fac un adevărat pelerinaj la acest obiectiv major pentru comunitatea noastră și din acest motiv vin la câteva zile să verific ritmul lucrărilor. Constructorii au profitat de vremea bună și au continuat lucrările care în acest moment sunt foarte avansate. Suntem surprinși de ambiția constructorului care se ține de cuvânt și mobilizează forță de muncă chiar și în această perioadă rece. Data de execuție anunțată este de bun augur pentru toată comunitatea din zonă”, a declarat Gheorghe Firon, primarul comunei Vadu Pașii.

Executantul lucrării este optimist și susține că podul va fi terminat în avans. “Lucrăm și în albia râului dar și în secțiile de montaj unde se sudează și se asamblează părțile metalice ale podului ce le vom aduce ulterior pe șantier cu utilaje grele. Estimăm că la primăvară vom finaliza construcția”, ne-a declarat Victor Vasilescu, directorul general al SC Integral SA Buzău.

Noul pod este reabilitat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, investiția ridicându-se la peste 26 milioane de lei. Lucrarea este executată de un consorțiu format din mai multe firme, printre care si Integral Buzau, societate de construcții care a ridicat si noua maternitate din municipiu.

În paralel cu lucrările la noul pasaj peste râul Buzău continuă și lucrările la vechiul pod proiectat de celebrul inginer Anghel Saligny în 1886 pentru a face legătura feroviară între Muntenia şi Moldova.

Vachiul pod va fi transformat în punte pietonală  iar reabilitarea presupune, pe lângă înlăturarea stratului de bitum și înlocuirea cu un alt material, și îngustarea caii de circulație la maxim 2 metri precum și consolidarea pilelor.