Bebeluși lăsați în spital după naștere: sunt zile cu 4-5 copii abandonați

În cursul anului 2018, un număr de 25 de copii au fost abandonați în Maternitate ori secția de Pediatrie în primele zile de la naștere. Bebelușii rămân în salonul din spital timp de o lună sau mai mult, până când autoritățile finalizează anchetele sociale, stabilesc dacă pot fi redați familiilor sau dacă de ei ajung în grija Protecției Copilului.

Managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că „din totalul de 2.340 de nașteri, în 2018, 20% sunt mămici minore, unele la 16 ani, fiind la a doua naștere”.

Îngrijorător este, spune Damian, că multe mămici ajung la Maternitate cu infecții, ceea ce măresc riscul de complicații la naștere, deoarece pe parcursul sarcinii nu au trecut pragul vreunui cabinet medical.

Datele statistice care i-au fost prezentate managerului Spitalului Județean Buzău la raportul de gardă de la Maternitate indică faptul că ”sunt foarte multe mămici, atât minore, cât și peste 18 ani, care nu au fost consultate niciodată până să vină să nască, ceea ce determină un grad ridicat de complicații și de infecții, neavând niciodată făcută o analiză, un consult ginecologic”.

”De aici sunt multe mămici care abandonează copiii în Maternitate, fiind zile cu 4-5 copii abandonați. Trebuie să luăm măsurile respective, să anunțăm Protecția Copilulu, cu care avem o colaborare foarte bună, sunt prompți, dar orice anchetă durează și, uneori, copiii rămân o lună, o lună jumătate la Maternitate, fără părinți, în îngrijirea cadrelor de la noi, după care, dacă părintele nu vine să îl ia, se găsește soluția prin Protecția Copilului”, a declarat Claudiu Damian.