Sacrificarea porcilor, soluția extremă la care ar putea recurge autoritățile din Buzău din cauza pestei

Buzăul este singurul județ care n-a impus uciderea porcilor în masă în localitățile cu focare de pestă porcină, însă măsura ar putea fi aplicată în curând. Este avertismentul dat de prefectul județului Buzău, Carmen Ichim după apariția altor focare de pestă porcină în județ.

Luni a fost confirmată prezența virusului pestei la un porc mistreț împușcat pe fondul de vânătoare Aldeni.

Pesta porcină africană se extinde în județul Buzău, unde au fost confirmate noi focare de boală. În weekendul trecut, virusul a fost descoperit la încă două gospodării situate în satul Scurteşti, și in comuna Săgeata.

În cazul de la Săgeata a fost vorba de cinci porci mici care au murit în interval de câteva zile, fără ca situaţia să fie anunţată autorităţilor sanitar-veterinare decât după ultima mortalitate. Purceii au fost achiziţionaţi fără documente de la doi proprietari din localitățile buzoiene Săgeata şi Baniţa.

Ieri, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane și la un porc mistreț împușcat pe raza fondului de vânătoare 42 Aldeni din județul Buzău.

Dacă până acum, la Buzău, nu au fost sacrificaţi decât porcii din gospodăriile unde s-a confirmat virusul, fără a fi ucişi preventiv porcii din întreaga localitate, lucrurile se vor schimba în curând.

Reprezentanții Prefecturii Buzău vor decide în zilele următoare dacă vor sacrifica toți porci din localitățile cu focare, pentru oprirea răspăndirii bolii. În acest moment, ipoteza răspândirii virusului din cauza factorului uman este cea mai plauzibilă.

În țară, pesta porcină africană evoluează în 302 localităţi din 19 judeţe, în peste 1.100 de focare. În total, până la 1 februarie au fost eliminaţi aproape 370.000 de porci afectaţi de boală şi s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 250 de milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News