VIDEO Patinoar, pe străzile din Buzău. Sfaturi pentru a nu ajunge la Ortopedie

Ploaia înghețată a transformat încă de dimineață străzile din oraș în adevarate patinoare, spre disperarea pietonilor care abia au circulat pe trotuare. Meteorologii anunță polei și pentru 25 ianuarie.

Buzoienii s-au luptat toată ziua cu un fenomen meteo extrem, cunoscut sub denumirea de ploaie înghețată, freezing rain, care transformă instantaneu ploaia într-o peliculă de gheață.

Fenomenul pare că este abia la început la Buzău, efectele neplăcute fiind prevăzute și pentru ziua de vineri.

”Un nou cod portocaliu privind depuneri de polei a fost transmis de ANM și vizează întreaga zonă de câmpie a jud. Buzău, precum și localități din Ialomița, Călărași și Brăila. Șoferilor li se recomandă să adapteze permanent viteza la condițiile de trafic și să respecte recomandările poliției”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Vremea pe 25 ianuarie va fi închisă, cu temperaturi scăzute și ploi în majoritatea zonelor țării. Temperaturile maxime se vor încadra între -7…-6 grade în nordul Moldovei.

Potrivit ANM, vor fi depuneri semnificative de polei în zona de câmpie a Munteniei, dar pe arii restrânse şi în restul regiunilor, cu precădere în estul Olteniei şi sud-estul Moldovei.

Vântul va mai avea intensificări temporare în sudul şi sud-estul teritoriului cu viteze de în general de 50…55 km/h. Temperaturile minime se vor situa între -9 şi 0 grade, mai ridicate pe litoral, până la 5 grade.

Chiar dacă ai ghete adecvate, cu talpă din cauciuc şi striaţii, care, teoretic, te ajută să mergi în siguranţă, odată ce ai ieşit afară te expui riscurilor. Asta, deoarece încălţămintea nu îţi este de mare ajutor dacă mergi prin zone cu gheaţă şi polei.

În această situaţie ar trebui să ştii cum să păşeşti corect, cum să mergi şi ce poziţie a corpului să adopţi. Jurnaliştii unei publicații americane au întocmit o listă cu câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont dacă vrem să nu îngroşăm numărul pacienţilor de la Ortopedie.

Odată ce ai intrat într-o zonă cu polei, fă paşi mici şi calcă gheaţa cu toată talpa.

Ţine corpul uşor aplecat în faţă, iar când mergi, centrul de greutate ar trebui să se regăsească în piciorul din faţă.
Nu ţine mâinile în buzunare deoarece, libere fiind, te vor ajuta să-ţi păstrezi mai bine echilibrul în cazul în care vei avea nevoie să te redresezi.

Dacă urci scările, păşeşte aşa cum fac copiii mici: ei pun un picior pe treaptă, apoi îl pun şi pe celălalt pe aceeaşi treaptă. Şi, evident, ţine-te de balustradă.

Nu urca pe vârfuri, încearcă să calci cu toată talpa. Talpa trebuie să fie sprijinită în totalitate pe treapta respectivă şi nu jumătate lăsată în afară.

La coborâre, procedează în acelaşi fel: coboară treaptă cu treaptă.