Noi focare de pestă porcină africană pe raza județului Buzău

În cursul zilei de joi a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării, din localitățile Scurtești, comuna Vadu Pașii, și Gura Dimienii, comuna Beceni. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 7 focare din exploatații non profesionale declarate în 6 localități

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusă uciderea a doi porci în una dintre cele două gospodării, precum și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 7 focare din exploatații non profesionale declarate în 6 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii, satul Focșănei – Com. Vadu Pașii și satul Scurtești – Com. Vadu Pașii precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare.

De asemenea, au fost introduși porcii santinelă la nivelul a 3 exploatații non profesionale, 2 din satul Amara – Com. Balta Albă, și una din satul Mărgăriți – Com Beceni
Porcii-santinelă în număr de 6 (șase) repartizaţi câte 2 (doi) în fiecare dintre cele 3 exploatații non profesionale, vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile respectiv data 29.01.2019, în cazul exploatațiilor din satul Amara – Com. Balta Albă și 22.02.2019 în cazul exploatației din satul Mărgăriți – Com. Beceni, ulterior urmând a fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza stingerea focarelor și respectiv vor fi ridicate restricțiile sanitar veterinare.

Până la această data au fost despăgubiți 2 proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Urmărește-ne pe Google News