Încă două animale cu pestă porcină africană, în comuna Vadu Pașii. Autoritățile pregătesc măsuri dure

Specialiștii DSVSA Buzău sunt în alertă după ce, la puțin timp după confirmarea cazului de pestă porcină africană la toți cei patru porci din gospodăria unui asistent veterinar din Focșănei, comuna Vadu Pașii, o altă suspiciune a apărut în satul-reședință al comunei, cazuri care au legătură între ele.

În cursul serii, a fost confirmată prezența bolii la doi purcei dintr-o gospodărie din Vadu Pașii, cărora li s-au aplicat tratamente la începutul acestui an de către asistentul veterinar din Focșănei.

Nu este clar încă dacă asistentul veterinarul a cumpărat carne infestată sau dacă a luat virusul dintr-una dintre gospodăriile în care a aplicat tratamente pe finalul anului trecut.

Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, a precizat vineri în ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor că urmează să fie făcut un recensământ al tuturor porcilor din comună pentru a se ști exact efectivul de suine, având n vedere că în majoritatea gospodăriilor au fost sacrificați porci înainte de Crăciun.

Vineri, în ședința CLCB a fost adoptat planul de măsuri în cazul focarului de la Focșănei, printre care și interzicerea ridicării laptelui de la procesatori din cele două zile, miercuri și joi, fără să fie notificată DSVASA și fără supraveghere de specialitate.

Autoritățile județului nu exclud apariția mai multor focare secundare în comuna Vadu Pașii, caz în care ar putea fi obligate să ia măsuri radicale în ceea ce privește stoparea extinderii bolii, deși până acum județul Buzău este singurul unde nu s-a trecut la sacrificarea în masă a suinelor din focarele de pestă porcină africană.

Ca urmare a situaţiei create, reprezentanţii DSV urmează să realizeze recensământul animalelor din zona Vadu Paşii, iar transportul porcilor este strict interzis.

Restricţia nu se aplică transporturilor pe căile rutiere sau feroviare în condiţiile în care tranzitează, fără oprire zona focarului. Totodată, în zona de protecţie, cei care cresc porci sunt obligaţi să îşi amenajeze în gospodării, zone de dezinfectare, individuale. Important este însă, spun medicii veterinari ca proprietarii de animale să sesizeze imediat autorităţile dacă au cea mai mică suspiciune de îmbolnăvire.

În perioada imediat următoare, inspectorii sanitar-veterinari, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, vor institui un sistem de monitorizare, permanent, pentru cel puţin 15 zile de la ultima situaţie de criză apărută la Vadu Paşii.

Prin aplicarea acestor măsuri autorităţile încearcă să evite măsura exepţională a uciderii preventive a porcilor, ce poate fi luată în cazul apariţiei mai multor focare secundare.