Muzeul Județean Buzău deschide pe 15 ianuarie patru expoziții de istorie și artă

Patru vernisaje ale unor expoziții de amploare vor fi organizate de Muzeul Județean Buzău, pe 15 ianuarie, data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), care a fost declarată Zi a Culturii Naţionale. În aceeași zi va fi lansată și oferta culturală, educativă și științifică a muzeului pentru anul 2019.

La ora 10.40 este programată deschiderea expoziției ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia vor fi prezentate în premieră pentru publicul larg piese de o valoare arheologică deosebită.

Este vorba despre spada din epoca bronzului târziu descoperită pe teritoriul municipiului Buzău, statueta Precucuteni descoperită la Lipia, inventarul funerar al unui mormânt din epoca bronzului cercetat la Cârlomănești-La Arman, un vârf de lance atribuit populației dacice de la Pietroasa Mică – Gruiu Dării, precum și alte obiecte.

De la ora 11.10 vor fi deschise publicului trei expoziții de bază în cadrul colecției de artă a Muzeului Județean Buzău.

Expoziția ”Margareta Sterian” reunește unele dintre lucrările renumitei artiste, expuse într-o manieră modernă și un ambient muzical ce oferă publicului vizitator o experiență multisenzorială unică. Lucrările Margaretei Sterian au fost date discipolului său, pictorul Mircea Barzuca, care le-a donat Muzeului Județean Buzău în anul 2010.

În expoziția ”Brăduț Covaliu”, alături de instrumentar de lucru, se regăsesc pe simeze unele dintre lucrările definitorii pentru opera artistului, în special portrete feminine.

Expoziția ”Simbol și semn”, parte integrantă a celei mai mari colecții de tapiserie românească din țară, deținută de către muzeul nostru, vine să completeze ceea ce publicul a putut admira până în prezent.

”Jocul de pictură, grafică, ceramică, tapiserie monumentală, lucrări din lemn, marmură și piatră, bijuterii și ferecătură de carte ce caracterizează întreaga expunere a colecției de artă a Muzeului Județean Buzău va fi întregită prin esența acestor noi expoziții permanente”, se arată într-un comunicat al Muzeului.

49491002_2355358624476276_3915760677771280384_o