FOTO Revoluţia din 1989, comemorată în centrul oraşului Buzău

Zeci de buzoieni, de la revoluţionari, politicieni, până la militari sau simpli trecători, au participat, sâmbătă, la ceremonialul de comemorare a martirilor Revoluţiei din 1989. 47 de buzoieni au murit în urmă cu 24 de ani, pe raza judeţului Buzău dar şi în alte locuri din ţară.

Buzoienii care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din decembrie 1989 au fost comemorați sâmbătă printr-o ceremonie organizată la Monumentul Eroilor Revoluției, din Piața Dacia.

Manifestările au început cu întâlnirea oficialităţilor civile şi militare, cu ceremonial militar, salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a gărzii de onoare și Intonarea Imnului de Stat al României.

A urmat serviciul religios oficiat de soborul de preoţi și rostirea de alocuţiuni de către reprezentanții asociaţiilor de revoluţionari. La final, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din 1989, iar după acest moment solemn a defilat Garda de Onoare a Garnizoanei și Muzica Militară.

Ca în fiecare an, rude și apropiați ai celor care și-au pierdut viața în însângeratul decembrie 1989 au fost în Piața Dacia și au aprins candele la Monumentul Eroilor.

În total, 47 buzoieni au murit în Revoluţia Română din 1989. 25 dintre aceştia au murit pe raza judeţului Buzău iar ceilalţi 22, în Bucureşti, Braşov, Hunedoara, Târgovişte şi Timişoara.

Alţi buzoieni, militari sau studenţi, se sacrificau pe meleagurile altor judeţe. Numai în luptele de la Aeroportul Otopeni au murit cinci buzoieni: Grigore Florin, militar în Târgovişte, paraşutiştii Traian Ilieş şi Laurenţiu Purcherea şi elevii de la Câmpina, Cătălin Patulea şi Viorel Samoilă.

Televiziunea Română este un alt punct de pe harta Revoluţiei, unde numeroşi buzoieni şi-au dat viaţa. Râmniceanul Costel Dan a fost împuşcat în timp ce urca un rănit într-o salvare.

Daniela Fercu a murit la vârsta de 25 de ani, împuşcată în tâmplă. La fel a murit şi Petre Caraliu, care plecase să apere televiziunea. Pe troiţa ridicată acolo se mai află numele unui alt buzoian, Stănică Vâlculescu, mecanic la uzinele 23 August.

Iată lista martirilor buzoieni din Revoluţia Română:

Dumitru Alexandru, Pavel Androne, Vasile Antemir, Costică Apostoiu, Vasile Apostol, Valerică Bălan, Anton Baltac, Stroe Bobeş, Petru Bogdan, Diogene Burlacu, Traian Buzea, Petre Caraliu, Romeo Ciocârlan, Florica Ciortan, Alexandru Ciulin, Ion Constantin, Nicolae Cristea, Florin Cristian, Costel Dan, Costel Dascălu, Titi Dumitrache, Daniela Fercu, Iulian Florin, Dorin Hagima, Gheorghe Iacob, Traian Ilieş, Maricel Luiuz, Dorel Mănăilă, Săndel Marin, Alexandru Marinescu, Ştefan Mocanu, Mircea Munteanu, Ion Pălădoiu, Cătălin Patulea, Laurenţiu Purcherea, Viorel Samoilă, Costel Stan, Maria Tătăranu, Nicolae Tisăianu, Aurel Toader, Iulian Toader, Gheorghe Tudor, Stănică Vâlculescu, Constantin Vlad, Vasile Voican, Constantin Voinea şi Nicolae Zaharia.