VIDEO Superstiții de Anul Nou. Gospodarii care nu primesc ceata de ”urşi” în Ajun va avea ghinion tot anul următor

Străzile Buzăului s-au umplut de cete de colindători, mulți veniți din județele Moldovei. Oamenii și-au facut deja un obicei din a-și petrece sărbătorile Crăciunului departe de case, dormind prin gări sau pe unde apucă. Printre ei sunt și câțiva colindători din Moinești, județul Bacău, care au pornit cu ursul pe străzile oraşului.

Ceata de ”urși” umblă de câteva zile pe străzile oraşului, pentru a le transmite buzoienilor urări de viaţă bună pentru noul an. Oamenii sunt încântaţi să-i vadă şi să-i asculte pe colindători. Unii privesc spectacolul de la ferestre, alții ies din case pentru a-i admira chiar din mijlocul lor.

Buzoienii îi răsplătesc cu cât au prin buzunare, pentru că așa-i obiceiul. ”Nu mai are lumea bani, ca pe vremuri. Dar noi tot colindăm, că așa e tradiția, chiar dacă nu ne alegem cu mare lucru. Ca să ne mai rămână și nouă ceva, mâncăm pe fugă câte un covrig, o pâine, și dormim pe unde apucăm, în gară, în trenuri”, spune unul dintre colindători.

Jocul ursului în România are menirea de a aduce putere, sănătate, forţă şi înţelepciune membrilor familiei care deschide uşa casei. Urătura cu Ursul sau Jocul Ursului este una dintre tradițiile de Anul Nou și care se practică din Ajunul Crăciunulu pănă la Boboteză.

Pe vremuri, colindătorii mergeau din casă în casă, îmbrăcați în costume populare. Acum, obiceiul s-a păstrat mai mult la țară. Superstițiile spun că gospodarul care nu primeşte ceata de urşi în ziua de Ajun a Anului Nou va avea ghinion tot anul care urmează.

Urmărește-ne pe Google News