VIDEO Explozii provocate de pompieri, pentru deblocarea drumului către mănăstirea Găvanu

Drumul forestier spre Mănăstirea Găvanu din judeţul Buzău blocat de stancile cazute de pe versanti va fi redeschis complet în zilele următoare de către pirotehniști. Aceștia au provocat, deocamdată, zece explozii controlate, pentru eliberarea căii de acces care leagă satul Plavăţu de lăcaşul de cult. Drumul forestier este blocat de stânci de mari dimensiuni, după cutremurul de 5.8 grade produs la finele lunii octombrie.

• De atunci, preotul si cele șapte măicuțe au rămas izolate, accesul fiind posibil doar cu piciorul, prin pădure.

Specialiştii pirotehnişti de la Unitatea Specială de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani şi cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzău au realizat, zilele trecute, zece explozii controlate ale stâncilor de mari dimensiuni care blochează drumul forestier catre Mănăstirea Găvanu, din judeţul Buzău.

Prăbușirea stâncilor pe drumul forestier a avut loc imediat după seismul de 5,8 grade din 28 octombrie.

După mărunţirea stâncilor, utilajele din cadrul Primăriei Mânzăleşti şi Direcţiei Silvice Mânzăleşti au eliberat partial calea de acces, misiunea fiind în acest moment realizată proporţie de aproximativ 40%.

Acțiunile de detonare din zonă vor continua şi în următoarele zile. La faţa locului sunt dislocate zilnic patru autospeciale şi zece pompieri pentru desfăşurarea activităţilor specifice, precum şi un echipaj de jandarmi pentru asigurarea zonei.

De la blocarea drumului forestier, singura legătură dintre Mănăstirea Găvanu şi comuna Manzalesti, nicio maşină nu a mai putut ajunge în zonă, iar stareţul şi măicuţele au fost nevoiţi să ocolească şi să parcurgă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge în sat.