Ilie Năstase, cetăţean de onoare al Buzăului. I se datorează tatălui, bătut crunt în ancheta ”Marelui Jaf Comunist din ’59”

Fostul mare tenisman Ilie Năstase și președintele FCSB Valeriu Argăseală vor deveni cetățeni de onoare ai județului Buzău. Cei doi vor primi distincțiile în cadrul unei ceremonii organizate de Consiliul Judetean Buzău pe 6 decembrie. Autoritățile afirmă că cele două personalități sportive au puternice legături familiale cu județul Buzău.

Familia Năstase are rădăcini de câteva sute de ani în satul buzoian Sălcioara, zona Râmnicului, locul unde s-a născut tatăl tenismanului, Gheorghe Năstase.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Gheorghe s-a angajat pe post de gardian pe mașina de tezaur a Băncii Naționale, sucursala Râmnicu Sărat, pe atunci reședință de județ.

La scurt timp a fost promovat la sediul Băncii Centrale din București, perioadă în care avea să sufere, fiind arestat după jaful din 1959, considerat „primul și cel mai mare jaf din istoria Românei”.

Pentru că se afla în mașina care fusese atacată, Gheorghe Năstase a fost arestat în urma declarațiilor făcute de șoferul mașinii care, în urma numeroaselor bătăi primite, a declarat ca au fost complici.

„Tatăl meu a stat în arest șase luni, timp în care a fost bătut zi și noapte. Stătea pe întuneric, fără mâncare și fără apă. Era bătut direct, fără să fie interogat. Nu a avut dreptul nici măcar la avocat”, declara Ilie Năstase, în urmă cu zece ani.

Persoană de vază în comunitate a fost și străbunicul lui Ilie Năstase. La începutul secolului, acesta a fost primar al comunei buzoiene Ghergheasa.

De altfel, în 2002, și Consilul Local Ghergheasa i-a conferit lui Ilie Năstase titlul de cetățean de onoare al comunei. Ilie Năstase a mai primit un titlu de cetățean de onoare din partea Primăriei Craiova, în 2007.

Tot pe 6 decembrie, și președintele FCSB, Valeriu Argăseală, va primi titlul de cetățean de onoare al județului Buzău. Argăseală s-a născut pe 14 august 1955, în comuna buzoiană Beceni, studiile liceale efectuând-le în municipiul Buzău.

Autoritățile buzoiene nu exclud ca, în viitorul apropiat, să confere titul de cetățean de onoare al județului și fostului finanțator al echipei FC Vaslui, Adrian Porumboiu. Născut în comuna buzoiană Beceni, Porumboiu a fost unul dintre cei mai mari investitori în agricultură din sud-est-ul Europei.

Urmărește-ne pe Google News