Investițiile din zonele montane stimulate prin cinci legi inițiate de PSD, adoptate de deputați

Cinci proiecte de Lege esențiale  pentru dezvoltarea zonelor montane din România au fost votate miercuri în plenul Camerei Deputaților. Noul cadru legislativ va avea ca efect imediat valorificarea superioară a produselor montane precum și creșterea numărului locurilor de muncă din zonele de munte.

Cele cinci legi adoptate prevăd aprobarea programelor de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei , înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi pentru prelucrarea cărnii în zona montană.

Noul cadru legislativ prevede și modalitatea de implementare a investiţiilor pentru înfiinţarea stânelor montane , a centrelor de colectare şi prelucrare primară pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante medicinale şi aromatice, din flora spontană sau de cultură din zona montană.

Danut-Pale

La toate aceste proiecte inițiator a fost și deputatul PSD de Buzău, Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, comisie care a propus plenului adoptarea acestora. „Zona montană a fost mult timp trecută cu vederea. Era necesară o revitalizare a sa cu ajutorul acestor proiecte care vor facilita accesul la finanțare pentru crescătorii și producătorii de la munte în domeniile lor de activitate. Vom vedea astfel investiții și dezvoltare în zonele dezavantajate în mod natural din cauza altitudinii sau climei și o îmbunătățire a calității vieții pentru locuitorii munteni. Nu cred că pot repeta de suficient de multe ori cât de importantă este susținerea agriculturii sub toate aspectele acesteia. Este, și va fi mult timp de acum încolo, baza economiei românești, iar dezvoltarea pe toate planurile constituie premisele creșterii economice constante și sustenabile, chiar dacă doar o parte dintre colegii mei deputați au reușit să înțeleagă acest lucru”,a declarat deputatul PSD Dănuț Păle.