Mesaj important adresat de primarul Constantin Toma membrilor ADI „Buzău 2008”, despre apa ”nepotabilă” furnizată de Compania de Apă

Primarul municipiului Buzău a adresat o scrisoare deschisă tuturor primarilor unităților administrativ-teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” și președintelui ADI, Petre Emanoil Neagu, prin care atrage atenția și asupra faptului că apa neconformă furnizată de Compania de Apă este facturată la preț de apă potabilă.

Edilul-șef subliniază, de asemenea, că Direcția de Sănătate Publică a transmis de mult timp conducerii operatorul județean de apă și canalizare notificări privind obligația de a informa populația din localitățile în care se furnizează „apă brută” că aceasta nu este potabilă și nu poate fi folosită pentru consum, iar conducerea Companiei de Apă nu le-a dat curs.

Iată conținutul integral al scrisorii primarului Constantin Toma:

„Stimați membri ADI,

Sunteți din nou puși în situația de a fi folosiți ca și scut de către conducerea Companiei de Apă SA Buzău, în încercarea acesteia de a ascunde lucruri extreme de grave!

În spatele punctului 2 din Convocatorul ședinței de față, punct pentru care, după cum ați observat, nu s-a pus la dispoziție niciun material, se intenționează ascunderea următoarei situații: timp de ani buni – în cazul unora dintre UAT-urile membre ADI timp de până la nouă ani -, sub lozinca principiului solidarității utilizatorilor, reflectat în strategia de tarifare unică pe întreaga arie de operare, populația din localitățile unde ați fost aleși plătește la tarif de apă potabilă o apă care în multe cazuri nu numai că nu este potabilă, ci este periculos să o folosești și la spalărea mâinilor!

Din felul cum a fost formulat acest punct doi chiar de către conducerea Companiei de Apă SA, care a cerut să fie introdus pe ordinea de zi – <Aprobarea furnizării de către Operatorul Regional – Compania de Apă Buzău, de apă brută în unitățile administrativ teritoriale ale căror sisteme prezintă deficiențe grave în funcționare (surse de apă necorespunzătoare)> – s-a intenționat să fiți făcuți a crede că deficiențele grave de funcționare se datorează unor fenomene stranii care au făcut ca dintr-o dată sursele de apă să fie necorespunzătoare! În realitate, conducerea Companiei de Apă SA – care în paranteză fie spus, pentru prima dată spune un adevăr, anume că există probleme grave de funcționare – dorește să ascundă faptul că, timp de ani de zile, a făcut doar investiții de <cârpeală> și nu investiții serioase, menite a soluționa problemele din teritoriu legate de calitatea apei și a serviciului de alimentare cu apă. Mai mult decât atât, în unele situații au fost realizate stații de tratare plătite din fonduri europene, dar problema potabilității apei în localitățile respective a rămas, fiind necesare alte investiții, pe care pe principiul solidarității – le plătim cu toții!
Pentru fiecare UAT s-a întocmit la preluare câte un Plan de acțiuni prioritare, menit a soluționa toate aspectele specifice astfel încât la finalul perioadei de implementare a acțiunilor din plan, UAT-ul respectiv să beneficieze de apă potabilă, conformă cu cerințele Legii 458/2002 a apei potabile, respectiv de un serviciu de calitate, așa cum este definit de Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Știți cu siguranță că sunt foarte puține cazurile în care aceste Planuri de acțiuni prioritare s-au implementat! În general, acestea s-au tot lungit pe ani de zile, iar problemele au rămas nerezolvate.
Pentru multe dintre UAT-uri, autorizațiile sanitare de funcționare au fost, iar în unele cazuri încă sunt, însoțite de planuri de conformare. Ca și în cazul Planurilor de acțiuni prioritare, măsurile din Planurile de conformare se tot amână sau chiar dispar pe parcurs, chiar dacă apa din zona respectivă este la fel de nepotabilă!

Ce este însă important de spus este faptul că până la conformare cu cerințele din cele două legi specificate mai sus apa este neconformă și nu este corect să fie facturată la tariful de apă potabilă! Cadrul legislativ ar fi permis definirea până la conformare a unei categorii specifice de apă – apă brută, apă industrială, diferită de apa potabilă și desigur cu preț mult mai mic. Mai mult! Și alte companii de apă din țară au un astfel de produs, diferit de apa potabilă.

Ce este și mai grav este faptul că sunt localități pentru care DSP Buzău a transmis acum luni de zile conducerii Companiei de Apă SA notificări privind obligația de a informa populația din acele localități că apa nu este potabilă și nu poate fi folosită pentru consum. Nici acestor solicitări conducerea Companiei de Apă nu a înțeles să le dea curs.
Menționăm în plus că, în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru, s-au constatat abateri deosebit de grave, consemnate în Nota de constatare nr. 1130/14.08.2018, inclusiv legate de prețul apei potabile către întreaga populație a județului Buzău.

Solicit Consiliului de Administrație al Companiei de Apă SA să ia măsura revocării directorului general Ionel Tescaru pentru abateri deosebit de grave în managementul acestei companii!

De asemenea solicit organelor în drept să se autosesizeze cu privire la eventualele încălcări ale legii penale în aceste privințe!

Toate documentele doveditoare le pot pune la dispoziția atât a domnilor Primari membri ADI cât și a organelor de cercetare penală”.

Urmărește-ne pe Google News