VIDEO Curtea Liceului Costin Nenițescu din Buzău a fost curățată în stil japonez

Sistemul Kaizen implementat în Primărie este pus în practică și în unități de învățământ. Echipe de voluntari formate din elevi și profesori au curățat curtea Liceului Costin Nenițescu, au plantat arbori și flori și au vopsit conducte. Astfel de acțiuni se vor desfășura lunar la Buzău, urmând ca de anul viitor acestea să fie programate în fiecare săptămână.

Acțiunea “5S Public” a fost lansată și la Buzău. Aceasta are ca obiectiv ecologizarea spațiilor publice, în stil japonez, conform filozofiei Kaizen. La Buzău, prima pe listă a fost curtea Liceului ”Costin Nenițescu”, unde urmează să fie mutați elevii de la Colegiul ”Mihai Eminescu”.

Întreaga suprafață a fost împărțită pe zone de acțiune. Echipe de voluntari formate din elevi și profesori au avut sarcini clare, menite să transforme locurile din curte în spații curate și aerisite. Voluntarii au trecut de la văruit și vopsit până la plantarea de flori și copaci sau la șters de geamuri.

”5S Public” este un eveniment complex de aplicare a metodelor japoneze Kaizen Institute pentru îmbunătățirea relațiilor sociale, reunind parteneri din mediul privat, administrație publică, mass-media și ONG-uri. Această acțiune a fost sprijinită în cea mai mare parte de Primăria Buzău.

O astfel de acțiune a mai fost pusă în practică la un liceu din Cluj Napoca, unde toți elevii și cadrele didactice s-au mobilizat și au curățat unitatea școlară atât în interior, cât și în curte. Proiectul nu se limitează la o simplă curățenie, ci are o importantă componentă educativă, de transmitere a unor valori, de asumare a responsabilității.

5S Public este o acțiune care pornește de la mentalitatea japonezilor că fiecare om dorește și poate să aibă grijă de curățenia și protecția mediului acolo unde locuiește, învață sau lucrează. Este o mentalitate care transferă mare parte din responsabilitatea curățeniei și protecției mediului de la primării, administrator de bloc și de instituții către locuitori, angajați, elevi și studenți.

Urmărește-ne pe Google News