Respectul pentru curățenie înseamnă respect pentru sănătate

La platformele de gunoi din aproape tot municipiul este jale.In containerele pentru deseu menajer gasim reciclabile, in containerele sau pubele galbene sunt deseuri menajere, in pubele verzi destinate ambalajelor din sticla, sunt aruncate la gramada tot felul de alte deseuri, desi containerele galbene si pubelele verzi sunt inscriptionate cu autocolante mari in care se explica clar ce trebuie sa puna cetateanul in ele.

Buzoienii au primit si informari, afise pentru fiecare apartament.Bunavointa inseamna sa prindem o astfel de informare pe usa frigiderului cu magnetii care nu lipsesc de pe aceste tipuri de electrocasnice.Apoi, pana ne obisnuim cu separarea deseurilor, sa ne ajutam citind informarea inainte de a arunca la cos orice obiect de care nu mai avem nevoie. Ar trebui sa fie simplu.

Incepand din noiembrie 2014, buzoienii beneficiaza de toate mijloacele necesare colectarii selective.

Incepand cu implementarea sacului galben pe care l-au primit atat cetatenii care locuiesc la case, cat si locatarii de la blocuri, deserviti si administrati de asociatiile de proprietari, cu totii au la dispozitie diverse modalitati de colectare separata a deseurilor.

Mai exact, locuitorilor de la case li s-au distribuit pubele negre pentru deseurile menajere, pubele maron, pentru deseurile vegetale biodegradabile, saci galbeni pentru deseuri reciclabile, dar si posibilitatea de a colecta ambalajele din sticla in ziua de marti a fiecarei saptamani.


Recipientele puse la dispozitie de RER SUD SA, sunt acordate in custodie, cu posibilitatea de a fi inlocuite gratuit atunci cand se deterioreaza, sau cand sunt furate.

Inaintea fiecarui demers de implementare a colectarii selective a deseurilor, s-au initiat campanii de promovare si informare, in toate mijloacele media locale.Dar cea mai importanta cale de transmitere a informatiilor despre modul in care trebuie sa colectam corect, a fost si va ramane cea a discutiei directe, prin informare din usa in usa, din casa in casa.

Abordarea directa de la om la om este mijlocul cel mai eficient de comunicare a unui mesaj, mai ales atunci cand este vorba despre schimbarea stilului de viata si a unor rutine de zi cu zi.

Daca pana in 2014 buzoienii puneau toate deseurile generate in gospodarie intr-o singura pubela, care era ridicata cu o singura masina, acum patru masini diferite deservesc cetatenii din urbe.Fiecaruia dintre acesti cetateni le-au batut la poarta, sau la usa de mai multe ori agentii de comunicare din cadrul departamentului de comunicare al RER SUD SA, atat cu afise, informari scrise, reinformari si discutii directe.Toate acestea au avut ca scop familiarizarea buzoienilor cu noul concept de colectare selectiva a deseurilor, cu formarea unor deprinderi noi fiecarui cetatean.

Echipa de comunicare s-a aflat constant in teren la monitorizarea platformelor de depozitare a deseurilor din cartierele de blocuri. Pe orice fel de vreme, ploaie, ger, calduri sufocante, de dimineata pana seara, agentii de comunicare au fost prezenti langa pubelele si containerele din spatiile special amenajate pentru depozitarea deseurilor, pentru a indruma fiecare cetatean care isi arunca gunoiul, despre destinatia diferitelor tipuri de deseuri.

Zilnic s-au confruntat cu ironiile si cinismul celor care nu inteleg ca a colecta separat deseurile inseamna a ne pasa de propria sanatate si de sanatatea copiilor nostri.Dincolo de orice norma legislativa si de argumentul amenzilor, atunci cand vorbim despre gunoi, vorbim despre curatenie care este direct legata de sanatate.

Oare nu ne pasa ce lasam copiilor nostri?

Se pare ca nu ne pasa ce viitor pregatim copiiilor si nepotilor nostri, atat timp cat nu intelegem ca dincolo de usa casei noastre mediul in care traim este tot al nostru.In fata portii, in fata blocului suntem responsabili de curatenia si aspectul placut al locurilor pe unde trecem, iar platforma de gunoi este si ea o extindere a cosului de gunoi din casa, unde, este adevarat ca nu ajung scormonitorii.Numai ca nu ei sunt de vina pentru ce punem in sacul galben.Nu scormonitorii umplu sacul pentru reciclabile cu pampersi pentru copii si adulti, cu resturi de carne si peste si alte deseuri menajere.
In partea occidentala a Europei, amenda este cea care l-a civilizat pe englez, pe neamt, francez sau italian.Oricat de incomod este acest adevar, ne pasa mai mult de buzunar, decat de sanatate.Responsabilizarea prin amenda este o cale netezita de lege si usor de aplicat prin sesizarea instititiilor abilitate sa ii sanctioneze pecuniar pe cetateni.RER SUD a ales calea rabdarii si a promovarii exemplului frumos acolo unde exista.Si din pacate exemplul frumos il regasim in putine situatii.Ne place sa fie curat, dar sa faca altcineva curatenia, este frumoasa colectarea separata a deseurilor, dar incomoda intrucat presupune un pic de organizare si efort.

In perioada interbelica atat in mediul urban, cat si in mediul rural, la tara cum se spune, situatia era total diferita.Stim asta din povestile bunicilor, iar ceea ce ne povestesc pare rupt dintr-o lume paralela cu cea in care traim. Romani care pastrau curatenia locurilor in care traiau.Aici in Romania, o tara in care le era drag sa traiasca si pe care o ingrijeau cum stiau mai bine.Heirupismul de mai tarziu, a adus cu sine dezradacinarea si sentimentul ca localitatile urbane care au fost populate fortat, nu le mai apartin.

Omul sfinteste locul a fost inlocuit cu altul trebuie sa sfinteasca locul. Povestile din alte vremuri sunt o lectie de viata, la care trebuie sa apelam atunci cand ne pierdem reperele.

Respectul pentru curatenie inseamna respect pentru sanatate.RER SUD SA face toate demersurile pentru ca orasul in care traim sa fie unul curat. Numai ca aceste demersuri asteapta inca raspunsul buzoienilor.Doar impreuna reusim sa avem un oras curat.Iar impreuna inseamna RER SUD SA si buzoieni, toti de aceeasi parte a baricadei.

Urmărește-ne pe Google News